Ne jezite Petre

Žanrmladinski roman, problemski roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Ključne besede Šport, Medvrstniško nasilje, Mladoletniki, Spletno nasilje, Nasilje, Odraščanje, Očetje in hčere
Število strani

136

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Moč je v tebi

Riccardo C. Mauri je italijanski filozof, scenarist na televiziji in spletu, Ne jezite Petre je njegov prvi roman. Petra je vase zaprta gimnazijka, na skrivaj zaljubljena v svojega nedosegljivega sošolca Tommasa. Odkar ju je zapustila mama, živita z očetom sama sredi velemesta Milano, družbo jima dela le še pes Sempronij. Bežno se spominja mame, ki jo nadvse pogreša, z očetom živita precej dolgočasno in osamljeno življenje. Tommaso izkoristi njeno naklonjenost in naivnost, ker “izsili” zabavo ob njenem šestnajstem rojstnem dnevu. Nihče ji ne prinese darila in Tommaso se grdo ponorčuje iz nje, češ: “Si res mislila, da bom poljubil takšno spako?” Petri se sesuje svet, naslednji dan “šprica” pouk in tava po mestu vse dokler se pred profesorjem ne skrije v podhod, kjer skozi steklena vrata zagleda nenavaden prizor, ki jo pritegne. Sredi lepo razsvetljene dvorane stoji visok oder kvadratne oblike, obdan s šestnajstimi vrvmi – to je boksarski ring. Nenavadno pa je to, da se ob klasični glasbi v ringu bojujeta dve boksarki. Trenerka opazi Petro in jo povabi naprej, sprva zavrne, toda kasneje se vrne, nekaj se je v njej premaknilo in ji ne da miru. Odkar trenira boks, se je spremenila, tako fizično kot tudi psihično, na njen obraz se je vrnil nasmeh, ki je ugašal že leta, ko je pogrešala topel objem svoje mame. V ustrahovano dekle se je naselila moč, ki jo varuje in vodi naprej. Morda pa bo odkrila svoj pravi “jaz” in našla prave prijatelje. Avtor s svojim problemskim romanom nagovarja najstnike in starše.

V naslednjih treh minutah Petra doživi nekaj, kar ni še nikoli: popolno osredinjenost na nekaj. Sprva se ji udrihanje po neživem predmetu zdi smešno in za to ne čuti prave motivacije. Nato pa jo nenadoma prevzame občutek krivde za mamin odhod in za osamljenost, v kateri sta se znašla z očetom – kot da ju je mama zapustila zaradi nje. Besna sama nase, začne udarjati v vrečo…najprej počasi, ko najde pravi ritem, pa vedno močneje in hitreje. (str. 61)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ne jezite Petre.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 9
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi