Benjamin Dove

Žanrmladinski roman, pedagoški roman (poučni), vzgojni roman
Narodnostislandska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Urška Pajer
Ključne besede Dečki, Nasilje, Smrt, Stari ljudje, Živali
Število strani

134

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Resničnost je zelo drugačna od pustolovščin v knjigah

Prevod dela: Benjamin Dove.
Benjamin Dove ima dva velika prijatelja, nežnega devetletnika Mannya in dvanajstletnega Jeffa. Poletne počitnice so in dečki ves dan tičijo skupaj. V njihovo družbo lahko vstopa gospa Adele, babica Dell, ko jih pocrklja s kakavom in tortico, včasih pa popiha buško in z obliži in poljubi prekrije bojne rane. Njeno ljubezen in pozornost morajo deliti le s Sokratom, velikim mačkonom, ki se dečkom vzvišeno umakne in priznava obstoj samo babici Dell. Druščina se poveča, ko se v kraj priseli Roland, viteško naravnan in razumen deček. Zelo preudaren in galanten deček na vse naredi vtis in si v hipu pridobi naklonjenost. Idilo zgodbe pretrga skupina starejših fantov, ki otroško prerivanje stopnjuje do pravega vrstniškega nasilja, ki se žal tragično konča.

Sprva ga je bilo strah in je jokal in jokal; nato je postal jezen in je kričal od besa. Zdaj je samo še izčrpan. Poskušal je zaspati, a mu ni dovolj udobno. Kadarkoli zadrema, se nagne na stran in vrvi se mu zažrejo v zapestja, železni drog pa se mu zarine v hrbet in ga zbudi. (str. 122)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Benjamin Dove.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 40
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi