Otočani s Hemsöja

Žanrdružbenokritični roman, naturalistični roman
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Nada Grošelj
Ključne besede Družinski odnosi, Kmetje, Morske obale, Morski ribolov, Otoki, Poroka, Protestanti, Vdove
Število strani

179

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko se kmet znajde na otočju

Švedskega pisatelja Avgusta Strindberga dandanes najbolj poznamo kot dramatika. Manj znano je, da je pisal tudi romane. V slovenščino sta prevedena dva: Bedakova izpoved je prvič izšla leta 1921 v prevodu Frana Albrechta, drugič pa leta 1981 v prevodu Janka Modra pod naslovom Zagovor blazneža, tudi s prevedenimi uvodi, ki jih vsebuje izvirnik. Otočane s Hemsöja pa je prevedla Nada Grošelj. V romanu se je avtor naslonil na svoje počitnice v Stockholmskem arhipelagu, kjer je z družino počitnikoval več poletij. Vendar je samega sebe in svojo družino v zgodbo vključil zgolj kot stranske osebe. Glavna oseba je mladenič Carlsson, kmečki fant, ki se odzove želji starejše ovdovele ženske, da bi ji kmetijo na otoku znova spravil v red. Njen sin se namreč vse prerad ukvarja zgolj z ribolovom in lovom, skrb za živino in njive pa prepušča silam narave. Carlsson se zadeve loti resno in temeljito, v kratkem času je kmetija zgledno obnovljena. Poskrbi tudi za dodatni zaslužek, ko na otok privabi družino profesorja, torej meščana. Ob tem mu v oko pade profesorjeva čedna služkinja, ki pa ga prav po meščansko zavrne. Zato se začne smukati okoli svoje gospodarice, ki tudi sama razmišlja podobno. Odvije se bogata in hrupna gostija, ob kateri pridejo na dan sinove zamere do matere in nič kaj zgledno vedenje lokalnega pastorja. Carlsson zagospodari na kmetiji, a usoda se obrne. Zakonca doletijo nesreče, Carlssonovo nepoznavanje morja pa nazadnje pogubi oba. Za bralca najbrž ne bo toliko mikavna zgodba sama po sebi, ampak bolj okolje in narava, ki ju je Strindberg znal mojstrsko opisati. Naturalistični slog z nadrobnimi prikazi nečednosti bodo morda komu neprijetni, a tak je bil pač način pisanja v drugi polovici 19. stoletja. Že zaradi prej omenjenih posebnosti narave pa je še vedno lahko dobrodošlo branje.

Carlsson je bil nizek oglat Värmlandec z modrimi očmi in kavljastim nosom. Živahen je bil, igriv in zvedav, toda pomorske zadeve so mu bile španska vas; pa saj so ga na Hemsö poklicali ravno zato, da bi skrbel za polja in živino, s katerimi se ni hotel ukvarjati nihče drug, odkar se je stari Flod poslovil od življenja in je njegova vdova sama obsedela na posestvu. (str. 10)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Otočani s Hemsöja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 58
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi