Houwelandtovi

Žanrdružinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Prevod Tina Štrancar
Ključne besede Družinski odnosi, Starševstvo, Staranje, Očetje in sinovi, Rojstni dan, Voda, Trpinčenje
Število strani

272

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Bolečina, samota in molk

Jorge Houwelandt je na videz krepak starec tik pred svojim osemdesetim letom starosti. Z ženo že vrsto let živi v Španiji, medtem ko je skrbništvo nad posestvom v Nemčiji prepustil svojemu najstarejšemu sinu. Žena bi mu rada ob njegovem jubileju priredila družinsko praznovanje, kar pa njemu samemu nikakor ni všeč. Žena kljub temu vztraja, saj upa, da bo ob praznovanju spet zaživel tudi sinov razpadli zakon. Vrhunec naj bi bil rojstnodnevni govor, za katerega zadolži prav sina Thomasa. V prepletu pripovedi štirih članov družine skozi oči tretjeosebnega pripovedovalca spoznavamo, kakšni so pravzaprav njihovi medsebojni odnosi. Celoto namreč prežema en in edini pojem – bolečina. Vsak izmed četverice se z njo spopada po svoje, pa naj gre za telesno ali še bolj duševno bolečino. Bolečino, ki si jo osebe zadajajo same sebi ali bolečino, ki jo zaradi muhavosti in čudnih kompleksov zadajajo druga drugi. Roman je prava antologija različic bolečine, ki pa ne delujejo prav nič odbijajoče. Nasprotno: so nežen in razumevajoč zagovor dejanj posameznika, četudi se na prvi pogled zdijo vredne obsodbe.

Glej tudi:

Jorge ni vedel, kako zelo prezira Thomasa, do trenutka, ko je srečal fanta. Skoraj nihče se ni zmenil za “Bastarda” ali ga vsaj upošteval. Pri čemer je imel “Bastard” največji in najdragocenejši dar, kar ga lahko ima človek. Njegovo suhljato, žlindrasto telo je naseljevala neomajna volja. Njegova na videz nekoristna, raztresena dejanja, to, po čemer je hlastal, kar si je ogledoval – vse je služilo enemu in edinemu cilju. Fant je bil otrok naključja, toda njegovo življenje je sledilo natančnemu notranjemu načrtu. Zgolj po tem je Jorge meril človekovo vrednost: ne po barvi kože ali domnevni sramoti njegovega rojstva, temveč po moči njegove volje.

(str. 191)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Houwelandtovi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi