Žanrkriminalni roman, psihološki roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaJuršinci, 2023
Založba
Prevod Matejka Križan
Ključne besede Maščevanje, Kazenski postopek, Družinski odnosi, kazenska preiskava, Matere in hčere, Medosebni odnosi, Umor, Izguba spomina, Prometne nesreče, Izguba otroka, družinske vezi
Število strani

335

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pravijo, da so pekel drugi ljudje; motijo se – pekel pomeni biti zaprt sam z lastnimi demoni v svoji glavi. (Jarrett, 2023)

Rdeča nit zgodbe je žalost s pridatkom krivde – nepredvidljiva zver, ki te trga od znotraj – vsak človek pa se z njo spopada na drugačen način. Lizzie, mati dveh hčerk in odvetnica družinskega prava že nekaj časa razmišlja o svojem zakonu, v katerem sta z možem žrtvi življenja, s katerim ne zmoreta držati koraka. Počuti se fizično, psihično predvsem pa čustveno utrujena, zato si s hčerkama privošči oddih. Ob povratku pa usodna nesreča zamegli spomine, določi usodo, s seboj odnese življenje. Lizzie se znajde v obscenem položaju, prisiljena je sprejeti odločitev – izbrati. Po travmatskem pretresu v sebi bije boj. Srce ima raztreščeno na drobce – tržejo in režejo jo od znotraj. Duševno in fizično trpi, spomin se ji upočasni, skoraj izgine, zavest pa procesira misli njene podzavesti, njenega instinkta. Počuti se razmesarjeno – lupina sama sebe. V valu duševne bolečine ne dojame, kaj je resnično in kaj je stvaritev njenega lastnega trpinčenja. Misli na sence tam zunaj jo navdajajo z grozo. Ob zavedanju, da bi vedno izbrala enako, jo razjeda krivda – sama sebi se gnusi, počuti se umazano. Pod vprašaj postavi celo biti mama. V dvoboju s potrtostjo pa na neki točki vzklije njena želja po preživetju in osmislitvi izgube – izgube nje, ki jo je vzelo jezero. Uvidi, da ne sme odtavati po poti pozabe, a slediti sami sebi – zase. Odpuščanje je izbira, drugačna izbira. Ta prinese osvoboditev duha, je odskočna deska za stvaritev novega načina življenja, prihodnosti.

Bilo je v mojem umu, iz podzavesti je sililo v zavest: prvi pogled nanjo, prvi pogled na novorojenčico in takojšnje in popolno očaranje. Rojstvo otroka – rojstvo matere. /…/ Neuničljiva in nepremagljiva vez mati – hči. Če sem tako razmišljala, potem nisem imela izbire. Izbira je že obstajala. (44-45)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mama.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 108
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi