V objemu križa in rdeče zvezde

Žanrdružbeni roman, idejni / ideološki roman (sem spadajo verski, politični itn.), zgodovinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaPostojna, 2017
Založba
Ključne besede Družinski odnosi, Vojna med belo in rdečo rožo
Število strani

228

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Sledimo povojni zgodbi družine Kamnikar, ki je razpeta med cerkvijo in državo. Nesrečni dogodki, ki so zaznamovali zadnje štiri leta, so vsaki družini vzeli nekoga. Vera in cerkev sta bila pomemben del vsakdanjega življenja že pred vojno, vendar, ne lakota in ne vojna, samo splet okoliščin je kriv, da postane oče družine Tone še bolj veren, Johana njegova žena pa zagrizena komunistka. Jekleni objem vere in politike ne popušča, prej nasprotno, spor se tako poglobi, da ni videti rešitve.
Avtor se v zgodbi, ki ideološko razdre družino ne postavi na nobeno od sprtih strani, niti kogarkoli obsoja, je samo pričevalec časa, katerega upajmo, da se ne vrne nikoli več.

” Ali ni lahko najinemu gospodarju kot tudi našemu sekretarju v tovarni? Oba sta se v sebi že verjetno odločila, katere vrste kroglico bosta v volilno skrinjico – belo ali črno. Povem ti, Tone, da je nam, revežem, vedno najtežje. Živimo težko in tudi odločamo se težko. Kralja res ni preveč zanimala naša usoda, a pustil nam je vero v Boga. Komunisti so nam dali delo. Odkar so oni na oblasti, tudi lačni še nismo bili. A če je vse tisto, kar imajo slabega za povedat o njih, res, se nam pod njihovo oblastjo ne bo prav dobro godilo.”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige V objemu križa in rdeče zvezde.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 14
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi