Rikša

Žanrdružbenokritični roman, socialnorealistični roman
Narodnostkitajska književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 1994
Založba
Prevod Jana Rošker
Ključne besede Revščina, Preživetje, Trpljenje
Število strani

316

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Borba za življenje

Roman Rikša kitajskega avtorja Lao Shea o življenju preprostega moža v boju s skorumpirano družbo predstavlja eno najpomembnejših del novejše kitajske književnosti. Zgodba se dogaja v zgodnjih tridesetih letih prejšnjega stoletja. Glavni akter je Xiangzi, kuli, ki je v življenju že vnaprej obsojen na propad, čeprav ga hrepenenje in želja po boljšem odločno ohranjata v družbi. Hrepeni po lastni rikši, ki mu predstavlja edinstveni in glavni cilj, simbol lastne in trdne neodvisnosti, v kar usmerja vsa svoja dejanja in čustva. Ves njegov svet se vrti le okoli lastne rikše, preračunava prihranke in naposled mu le uspe, da si jo z denarjem tudi kupi. Toda zlo ne počiva dolgo. Še ne po enem letu lastništva mu jo vojaki odvzamejo. Njegov svet se v trenutku sesuje. Le v čem je smisel trdega garanja, poštenosti in iskrenosti? Xiangzi spozna, da so vse vrednote, v katere je verjel, pravzaprav čisto ničvredne, brezupne in prazne. Njegova osebnost se zelo spremeni, postane ihtav, zloben in upornik v propadli ter kruti družbi. Bo preživel? Vrhunec pisateljevega umetniškega ustvarjanja, polnega pesimizma, vdaje, obupa in brezizhodnosti.

Glej tudi:

Xiangzi ni bil dovolj nabrit za to, da bi znal rešiti vsaj del svojih težav. Za radikalno rešitev njegovih problemov pa mu je spet manjkalo poguma. Torej ni mogel storiti ničesar; ves dan je postopal naokrog kot kup nesreče. Kot vsako drugo živo bitje se je tudi on po svoji travmi hotel enostavno nekako pobrati in zaživeti naprej. Spominjal je na črička, ki mu je nekdo izpulil zadnji, odrivni nogi, in na vse pretege poskuša hoditi s kratkimi stranskimi nožicami, ki so mu še ostale. Pri tem ga ni vodila nikakršna določna misel. Vedel je samo, da se hoče pobrati; počasi, zelo počasi je hotel narediti prvi korak in ponovno zaživeti. Počasi, počasi bo spet shodil in kamor bo prišel, bo pač prišel. Xiangzi ni več razmišljal o skokih naprej. (str. 112)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Rikša.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 20
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi