Ponosni Smoker

Žanrdružbeni roman, družbenokritični roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaRadovljica, 2009
Založba
Prevod Nives Vidrih
Ključne besede Komunizem, Odraščanje, Socializem
Število strani

143

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ponosni Smoker je pesniški literarni junak, ki navdihuje, hrabri in nudi oporo Helenki, osamljeni deklici, ki odrašča v Češkoslovaški sedemdesetih let 20. stoletja. Helenka živi v majhnem rudarskem mestu in nima prijateljev, saj jo ostali otroci zasmehujejo zaradi njene debelušnosti. Zato se druži pretežno z odraslimi. Dobro misleča, inteligentna in prostodušna pa se zaradi odkritosrčnega jezika velikokrat znajde v težavah tudi s strani le-teh, ker je prevečkrat ne razumejo. Avtorici uspe skozi otroške oči na ironičen način prikazati problematično obdobje komunistične Češkoslovaške in nenaklonjenost prebivalstva ruski invaziji po letu 1968, veliko posluha pa najde tudi za dekličine odraščajoče probleme. Leta 2006 je napisala še neprevedeno nadaljevanje z naslovom Onjegin je bil Rus, ko Helenka postane Helena, več ni debelušna punčka, ampak dekle v zadnjem letniku gimnazije, v osemdesetih letih pa se začnejo kazati tudi prvi znaki popuščanja politične zategnjenosti. In še ironični vrhunec romana: če bo morebitni bralec uporabil svojo žilico za reševanje rebusov, ga bo morda ugotovil iz naslova romana.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ponosni Smoker.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 12
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja