Notranji pir ali kako se prepiti do konca : priročnik za rekreativne pivke in pivce z dvomi

Žanravtobiografski roman, spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Ključne besede Življenjski stil, Pivo, Spomini, Alkoholizem, Osebna doživetja, Samopodoba, Odvisnosti, Spremembe, Osebna rast, Družabno življenje
Število strani

221

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

"Alkohol je brozga, ki sužnjem pomaga verjeti, da smo svobodni."

Miha Šalehar je radijski voditelj in kolumnist, vedno bolj pa se uveljavlja tudi kot knjižni avtor. V tretji knjigi z domiselnim naslovom (ki ga je baje uporabljal že v svojih oddajah), opisuje svoje več kot tridesetletno popivanje. Alkohol je družbeno sprejemljiva droga, lahko je dostopen, poceni in globoko ukoreninjen del slovenske folklore. Sprašuje se, zakaj smo tako radi pijani in zakaj neprestano bežimo pred samim sabo. Opazka hčere in priznanje samemu sebi, da “ne pije več on piva, temveč pivo pije njega”, sta bila povod za postopno spremembo življenjskega stila. Pravi, da je (bilo) težko, a se bitko da dobiti.
Odlična, jezikovno bogata, iskrena, “šaleharsko” humorna, obenem pa izjemno globoka in osebna izpoved. Glede na to, da smo Slovenci “mokra družba”, knjiga marsikomu nastavlja ogledalo.

Proti koncu moje mokre epohe življenja sem lahko gobezdal praktično z vsakim o vsem, samo da bi ustvarjal vtis, da ne pijem, ampak se družim. Večkrat sem se znašel v situacijah, ki so spominjale na psihiatrijo. V kaki krčmi smo žejni naključni znanci govorili drug čez drugega; čutili, da si gremo na živce; vedeli, da si nimamo kaj povedati, pa se vendar nesebično ponujali drug drugemu na uslugo. Samo še za eno rundo. Samo da pozabimo. Da skupaj pozabimo drug drugega. Za kozlat! Neverjetno je, kako boleča je lahko takšna osamljenost, četudi si ves čas obdan z ljudmi. Sam sebi se gnusiš, kajti prej ali slej spoznaš, da lahko nategneš ves svet, le sebe ne moreš. Ti vidiš. Ti veš. Ti si zraven. Sebi se zlažeš. (str. 94)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Notranji pir ali kako se prepiti do konca : priročnik za rekreativne pivke in pivce z dvomi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 89
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8