Teža neba

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2009
Založba
Ključne besede Ljubezen, Odnosi med spoloma, Ženske
Število strani

269

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Hana išče Hano

Hana in Samo sta lep par srednjih let. Pravzaprav skupaj s čudovito in pametno hčerkico Anjo tvorijo čisto normalno in tudi poslovno uspešno družino. A kot se rado zgodi v srednjih letih in po nekaj letih zakona ter rutine, sta si Hana in Samo čedalje bolj odtujena. Samo preživlja vse več časa v službi, pravi, da če imaš svoj biro, moraš pač delati več in bolj trdo. Hana bi tudi lahko delala v biroju, saj imata oba isto poslovno usmeritev, a je uspešni firmi posodila le priimek, sama pa se je zaposlila v trgovini s pohištvom, kjer načrtuje opremo domov za stranke z zelo različnimi okusi in željami. Doma jo spremlja rutina gospodinjskih opravil, ki pa se jo odloči presekati. Pravzaprav se odloči, da bo zopet postala Hana, da bo začela sebe ne samo poslušati, temveč da se bo tudi (u)slišala. Ko zavrta v moža s podrobnejšimi in tudi neprijetnimi vprašanji, je njena odločitev še močnejša. Na to jo napelje tudi razmišljanje o babici Stanki, ki je kar naenkrat ni več, o njuni nežni pripadnosti, o minljivosti časa in teles, o odtujenosti z materjo, o tem, kje pravzaprav je njeno in kje je Samovo mesto v njihovih življenjih. Hana se preseli k mami, vrne se v svojo otroško sobo in s tem tudi k svojim začetkom, odraščanju in željam, življenje se obrne na glavo in le morda bo nekoč spet tako, kot je bilo na začetku. Za Težo neba bi lahko rekli, da je čisto povprečna, zelo znana zgodba skorajda vsakega para. A vsaka taka zgodba nosi s seboj prevpraševanje o tem, za kaj in koga živimo, se razdajamo, kje in kako se tekom let izgubimo in po kateri poti lahko zopet pridemo nazaj, predvsem k samim sebi, k svojemu bistvu, notranjosti, k vsemu, kar nas izpolnjuje in vsaj deloma, v tem hitrem in ponorelem svetu, tudi osrečuje.

Glej tudi:

“Res, Samo se je dokaj angažirano branil, ničesar ni priznal, vendar tudi ni niti z besedo niti kako drugače pokazal vsaj malo preproste ljubezni. Ni je prijel za roke, denimo, ni je objel. Če bi bilo drugače – ali če bi bilo nekoč – bi to gotovo storil ali vsaj poskušal storiti. Hana je zdaj že vedela, da v njenem življenju prihaja nov čas. Zdelo se ji je nepredstavljivo, pa vendar manj grozno kot malo prej.”
(str. 108)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Teža neba.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 42
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja