Žanrvojni roman
Narodnostavstralska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2011
Založba
Prevod Dušan Ogrizek
Ključne besede Judje, Otroci, Nacizem, Vojna, Prijateljstvo
Število strani

167

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vsakdo si zasluži, da se mu v življenju nekoč zgodi nekaj dobrega.

V času holokavsta na Poljskem desetletni judovski deček Felix pobegne iz katoliške sirotišnice, kamor ga skrijeta starša, ki sta kmalu zatem ubita. S svojim otroškim razumevanjem sveta še ni sposoben dojeti, kaj se v resnici dogaja. Njegova želja je poiskati mamico in očka, da bodo ponovno imeli trgovinico s knjigami. Zato se Felix odpravi proti vélikemu mestu. Na krutem potovanju spozna osirotelo deklico Zeldo, ki ji​ma​ s svojim toplim in optimističnim značajem, s pripovedovanjem zgodb Richmal Crompton, pričara malce lažje trenutke.
Gleitzman je napisal še knjige Potem, Zdaj in Tedaj, ki nadaljujejo Felixovo življensko zgodbo.

Glej tudi:

“Nekoč sem ležal na ulici in jokal, ker so vsepovsod nacisti in noben odrasel človek ne more zaščititi otrok pred njimi, niti mamica in očka niti mati Minka niti oče Ludwik, ne Bog ne Jezus ne devica Marija ne papež ne Adolf Hitler. Potem se ozrem navzgor in vidim, da se motim. Nekdo to zdaj vendarle počne. Zelo velik moški v oguljenem usnjenem jopiču stoji poleg Zelde, z roko na njeni rami in se v tujem jeziku pregovarja z nacističnem častnikom. Mislim, da govori nacistično. Kar je čudno, ker ima na rokavu judovski trak.”
(str. 88)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nekoč.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 59
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 10

Dela avtorja