Žanrmladinski roman
Narodnostavstralska književnost
Kraj in leto izidaDob, 2023
Založba
Prevod Dušan Ogrizek
Ključne besede Dečki, Organizirani kriminal, Prijateljstvo, Rasizem, Starejši ljudje, V mladinskem leposlovju
Število strani

309

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Gre za zadnjo knjigo o Felixu, junaku Gleitzmanove nagrajene in po vsem svetu brane zbirke, v kateri so knjige nekoč, Potem, tedaj, Kmalu, Morda, Zdaj. Posamezne knjige se lahko berejo samostojno, lahko pa se seveda zbirka prebere kot celota. Na ta način spoznamo življenjsko zgodbo Felixa Salingerja, ki jo je močno zaznamovana s holokavstom in njegovimi posledicami. V zadnjem delu zbirke je Felix že starejši gospod, ki pa ga dogajanja v povezavi s holokavstom še vedno spremljajo. Še vedno se pojavljajo ljudje iz preteklosti, grozovite zgodbe, ki nikoli niso pozabljeni. Tudi mnogo let kasneje ljudje še vedno niso pozabili, kaj se je dogajalo. Njihova življenja so bila trajno zaznamovana, zato še vedno prihaja do hudih maščevanj. Kljub vsemu otroci, taki kot je bil nekoč Felix, vedno ohranijo upanje, nikoli ne obupajo, pridejo stvari do dna. Hkrati pa so močno, ampak res močno, če jim nekdo na njihovi življenjski poti pomaga. Zanj so tudi sami pripravljeni žrtvovati življenje. Otroke mnogokrat podcenjujemo, zmožni so veliko večjih stvari, kot si lahko predstavljamo. V življenju Felixa Salingerja iz omare padejo še zadnji okostnjaki, sooči se s preteklim dogajanjem in ga s pomočjo Wassima, res neznansko pogumnega dečka, pripelje tudi do zaključka. Zaključek je izpeljan, kot je lahko, pripelje pa do neke pomiritve in do nekega, kakršnega koli že, konca. Zgodba je razburljiva, ne manjka orožja, žrtev, zakladov, maščevanj in obračunavanj. Ampak, če delaš dobro, se dobro, na kakršen koli način že, tudi vrne. Morda tudi tako, da pomirjeni sami s seboj in vsemi drugimi, lažje umremo. Koliko je človeško življenje v določenih časovnih obdobjih sploh vredno? Česa vse je človek sposoben? Knjiga, ki odpira težke teme, o katerih je nujno govoriti. Kaj si predstavljate, da je naloženo na vlaku, ki ga lahko vidite na naslovnici. Presenečeni boste. Prav tako pa, kot je tudi zapisano na naslovni strani, vedno ohranite upanje. Pravo prijateljstvo obstaja. Vedno.

“Felix malo okleva, potem mi z nasmehom odstopi lopato. Veste, kako je, ko se prijatelja včasih spogledata in vesta, ne da bi karkoli rekla, da si bosta v prihodnosti, ne glede na to, kaj se bo zgodilo ali kamorkoli bosta že šla in kar koli bosta že počela, pa čeprav ne bosta skupaj, in čeprav bodo v njunem življenju drugi prijatelji, in čeprav se bo eden od njiju nekoč zaljubil in si celo ustvaril novo družino, in čeprav bo eden od njiju umrl, oba vedno spominjala tega trenutka in drug drugega in si bo mlajši izmed njiju vse do konca svojega življenja na vso moč prizadeval biti tako zelo dober do drugih in prijateljski in pogumen in poln upanja in tako dober v pripovedovanju zgodb, kot je bil oni starejši? To se zdaj dogaja nama s Felixom.” (str. 301)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vedno.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 80
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja