Črno jezero

Žanrdružbeni roman
Narodnostnizozemska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Ključne besede Fantje, Identiteta, Kolonializem, Prijateljstvo
Število strani

142

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Bil je abeceda mojega otroštva.

Črno jezero je pripoved o skupnem otroštvu in odraščanju nizozemskega sina kolonialnega posestnika in indonezijskega domorodskega fanta Oeroega. Skozi prvoosebno izpoved nizozemskega dečka, rojenega na Javi, spremljamo čustveni razkroj njegove družine in globoko navezanost na Oeroega in njegov svet, ki je hkrati tudi obema edina znana domovina. Kljub številnim kontrastom med obema kulturama in tlečemu sovraštvu domačinov do kolonialistov, se odnos med fantoma prekine šele z odhodom belega mladeniča na študij na Nizozemsko. V rojstni kraj se vrne čez leta, ko je ta na višku osvobodilnega gibanja. V razrušeni deželi išče Oeroega, vse dokler se ne soočita pri Črnem jezeru, skrivnostnem kraju, ki ju je usodno povezal in dokončno ločil. Knjiga o osamljenosti in neuslišanem prijateljstvu, bogata s slikovitimi opisi narave.

Glej tudi:

»Spotikal sem se čez lastne besede, bal sem se, da ne bom jasen, kajti kako naj bi v nekaj stavkih razložil, kdo je Oeroeg in kaj mi pomeni. Oeroeg je bil moj prijatelj, domala od rojstva dalje edino živo bitje, s katerim sem delil sleherni dogodek svojega življenja, sleherno misel, sleherno izkušnjo. Pa ne samo to. Oeroeg je bil še veliko več. Čeprav tega takrat nisem znal povedati, mi je predstavljal življenje na Kebon Djatiju in v njegovi okolici, pohode po hribih, igro na vrtu in skalah ob reki, vožnjo z vlakom do šole – bil je abeceda mojega otroštva.« (str. 70)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Črno jezero.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1