Namesto koga roža cveti

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 1991
Založba
Ključne besede Romi
Število strani

186

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Nagrade

1

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

S kresnikom (1992) nagrajen roman prinaša poglobljeno romsko tematiko, v središče katere sta postavljena romska otroka Halgato in Pišti. Slednji se odloči za šolanje, Halgato pa zanj služi denar z igranjem na violino. Slednje pa ni lahko, saj je med večinskim prebivalstvom in Romi velik prepad.

Občuteno literarno delo, ki celovito oriše posebnosti romskega melosa ter usodo romskega prebivalstva, ki tukaj ni prikazano v negativnem smislu, temveč seže v globino iščoče ciganske duše, osrediščene v tragični liričnosti.

Že ko je Pišti pristopil k oslu, ga počohal in ga odvezal, se je Halgato prijetno vznemiril. Že sama pomisel, da ga bosta spet skupaj gnala na pašo, je zaplivkala s tako radostjo, da je frcnil kamen nizko nizko, a daleč nad mahedravimi strehami. Potem pa mu je stekel vštric in je sploh pozabil, da nista tako hodila že kar nekaj časa. Smukaj je suho travo, klatil jesensko listje in se odzival pticam, ki so vršale v obronkih.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Namesto koga roža cveti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 55
Komentarji: 0
Število ocen: 8
Želi prebrati: 10
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 16

Morda vam bo všeč tudi