Notredamski zvonar

Žanrepski roman, zgodovinski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 1983
Založba
Prevod Janko Tavzes
Ključne besede zgodovinski romani, telesna hiba, Arhitekturni prostor, Romi
Število strani

522

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

17-18 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mojstrovina, ki je očarala generacije

Notredamski zvonar je epski roman, ki nas popelje v osrčje srednjeveškega Pariza in nam razkrije zgodbo strastnega zvonarja Quasimoda ter njegovo ljubezen do čudovite ciganske plesalke Esmeralde. Avtor Victor Hugo nas s svojim izjemnim pripovedovanjem potopi v svet barvitih likov, intrigantnih zapletov in dramatičnih obratov, ki bralca držijo v napetosti od prve do zadnje strani.

Osrednji lik romana, Quasimodo, je globoko človeški lik, ki kljub svoji grdobnosti in osamljenosti v sebi nosi neizmerno čustveno globino. Hugo spretno prikaže njegovo notranjo bolečino in hrepenenje po sprejetosti ter ljubezni, kar bralcu omogoča, da se z njim poveže in sočustvuje.

Poleg Quasimoda je ena izmed osrednjih figur romana tudi Esmeralda, ki s svojo lepoto in neodvisnostjo privabi pozornost tako moških literarnih likov kot bralcev. Njena kompleksna osebnost in odločnost, da sledi svojim prepričanjem, jo postavljajo v središče številnih dogodkov in konfliktov.

Hugojevo pisanje odlikuje bogata in slikovita upodobitev srednjeveškega Pariza, ki bralca popelje skozi ozke uličice, trge in okolico mogočne katedrale Notre-Dame. S svojo mojstrsko uporabo jezika in bogatimi opisi ustvarja pristno atmosfero tega obdobja ter bralcu omogoča, da se popolnoma potopi v svet romana.

Notredamski zvonar ni le zgodba o ljubezni in pustolovščinah, temveč tudi globoka razprava o družbenih normah, predsodkih in moralnih dilemah. Hugo nas spodbuja k razmisleku o pomenu človeškega sočutja, sprejemanja drugačnosti ter moči ljubezni in odpuščanja.

Notredamski zvonar” navdušuje tako s kompleksno zgodbo kot z globokimi sporočili. To je roman, ki bo navdušil zahtevne bralce in jim ponudil nepozabno literarno izkušnjo.

Sčasoma se je ustvarila nekakšna globoka vez med zvonarjem in cerkvijo. Od sveta ga je za vselej ločila dvojna zla usoda: ni vedel, čigav in od kod je, in pa spačen je bil.
Od mladih dni je bil vklenjen v ta dvojni, neprodirni krog, in siromak se je bil navadil, da ni videl na svetu ničesar razen pobožnega zidovja, ki ga je bilo sprejelo v svojo samoto. Kakor je rasel in se razvijal, tako je bila notre-damska cerkev za njega po vrsti jajce, gnezdo, hiša, domovina, vesoljstvo.
(Str.150)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Notredamski zvonar.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 219
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3