Najsrečnejši človek na svetu : izjemna zgodba stoletnika, ki je preživel holokavst, danes pa širi po svetu sporočilo o hvaležnosti, prijaznosti in upanju

Žanrspomini, življenjepis / biografija
Narodnostavstralska književnost
Kraj in leto izidaŠkofja Loka, 2021
Založba
Prevod Saša Dedić
Ključne besede Taborišča, Svetovna vojna 1939-1945, Judje, Preganjanje, Holokavst, Preživetje
Število strani

146

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Preživel je vse grozote, ki so ga doletele in srečen dočakal sto let.

Eddie Jaku se je rodil leta 1920 v judovski družini v Leipzigu. Bili so velika, povezana družina. S Hitlerjevim prihodom na oblast se je življenje vseh Judov v Evropi spremenilo. Eddiju so nekega dne v gimnaziji povedali, da ne more več hoditi tja. Vrgli so ga iz šole, ker je bil Jud. Starši so mu pripravili lažne dokumente, spremenil je identiteto in postal nejudovska nemška sirota po imenu Walter Schleif. Z novimi dokumenti je lahko začel novo življenje v sirotišnici devet ur z vlakom proč od družine. Izšolal se je v mojstra iz finomehanike. Konec leta 1938 je naredil največjo napako v svojem življenju. Po vseh neskončnih samotnih letih, brez stikov z družino, se je odpravil na obisk domov. In to ravno na kristalno noč, ko se je začelo načrtno uničevanja judovskega prebivalstva. Naslednjih sedem let se je srečeval z grozovitostmi taborišč Buchenwald in Auscwitz. Izgubil je vse družinske člane, razen sestre. Ker je preživel, se je zaobljubil, da se bo vsak dan nasmehnil in da bo najsrečnejši človek na svetu. Eddie Jaku nam pri svojih stotih letih zagotavlja, da je življenje lepo, če si takšnega naredimo.

Bili smo država, ki je cenila vladavino prava bolj kot karkoli, država, kjer ljudje niso smetili, saj bi bilo neprijetno, če bi bile ulice neurejene. Če si odvrgel ogorek cigarete skozi okno avtomobila, ti je pretila kazen v višini 200 mark. Zdaj pa je bilo dovoljeno in spodbujano, da so nas pretepali. Pretepali so nas lahko že za neznatne kršitve. Nekega dne sem prespal zvonec za štetje glav, zato so me prebičali. Ob drugi priložnosti so me premlatili z gumijevko, ker mi je srajca visela iz hlač.
(str. 30)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Najsrečnejši človek na svetu : izjemna zgodba stoletnika, ki je preživel holokavst, danes pa širi po svetu sporočilo o hvaležnosti, prijaznosti in upanju.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2