Kradljivka knjig

4,6
(61)
Žanrvojni roman
Narodnostavstralska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Prevod Katarina Draškovič
Ključne besede Svetovna vojna 1939-1945, Judje, Nacizem, Preganjanje, Knjige
Število strani

541

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

18-19 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Markus Zusak je avstralski avtor neavstralskega izvora, s čimer se ujema tudi vsebina njegovega romana. Njegov oče je namreč Avstrijec, mama Nemka, zgodba pa je postavljena v prostor in čas nacistične Nemčije ter druge svetovne vojne.
Glavna junakinja je desetletna deklica Liesel, ki jo skupaj z bratom vzamejo staršem napačnega političnega prepričanja in pošljejo v rejo v nek kraj blizu Münchna ter koncentracijskega taborišča Dachau. Bratec na poti umre, deklica pa psihično popolnoma zlomljena prispe h krušnim staršem, kjer se mora prilagoditi novim razmeram: kolerični ter verbalno in fizično nasilni novi materi, strogim učiteljem v šoli, zakonom ulice v neuglednem in revnem mestnem predelu. Vse to ji uspeva predvsem s pomočjo novega očeta, dobričine, ki ima veliko razumevanje za dekličino stisko, in pa novega prijatelja iz soseščine, glavnega pobalina, dobrega tekača, nogometaša in vedno lačnega Rudyja. V dolgih nočeh, ko je spanje prekinjeno zaradi Lieselinih nočnih mor, jo novi očka nauči brati, s tem pa se deklici odpro nove dimenzije in nove možnosti olepšanja neusmiljenega vsakdana, tako sebi kot tudi drugim. Ko se v njihovo klet zateče pobegli Žid, se Lieselin krog prijateljev poveča še za eno osebo. Leta tečejo, vojna se razplamteva, politični pritisk je vedno hujši, pojavi pa se še nova nevarnost, zavezniško bombardiranje, ki drastično spremeni tudi Lieselino življenje.
Zgodbo je pisatelj postavil v usta posebnemu prvoosebnemu pripovedovalcu, Smrti, ki ima tiste dneve veliko dela z odnašanjem duš. S tem načinom zastavi zanimiv stil pisanja in odpre prostor za mnoge Smrtine opazke in misli, ki bogatijo zgodbo. Ta pretresljivo ganljiv roman, ki je tudi odlično zapisan in opozarja na vrednost dobrote v človeku predvsem takrat, ko svet okoli njega izgublja tla pod nogami, je upravičeno požel mnoge nagrade kritike in bralstva.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kradljivka knjig.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 113
Komentarji: 0
Število ocen: 61
Želi prebrati: 45
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 95

Dela avtorja