Oslepelo srce

Žanrdružbeni roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Ana Jasmina Oseban
Ključne besede Svetovna vojna 1939-1945
Število strani

395

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman obetavne nemške pisateljice se začne leta 1945 v brutalnem povojnem kaosu Berlina, ko mati in sin bežita iz mesta, dokler mati otroka nazadnje ne zapusti na železniški postaji. To je uvod v zgodbo, ki bralca dodobra vznemiri in v njem prebudi željo po nadaljnjem branju, ki bi mu pojasnilo vzroke tega nerazumljivega dejanja. Avtorica ga odpelje časovno kakšnih trideset let nazaj, ko v mestu Lužice na skrajnem vzhodu Nemčije odrašča deklica Helene v relativno bogatem družinskem okolju, ki ga predstavljajo devet let starejša sestra Marta, hladna in duševno precej nestabilna mati z židovskimi koreninami ter oče, ugleden meščan, lastnik uspešne založbe in tiskarne, slepo zaljubljen v svojo ženo, za svoji hčerki, sploh za izredne intelektualne sposobnosti najmlajše Helene, pa nima večjega razumevanja. Ko se med prvo svetovno vojno oče pridruži vojski, začne psihično in materialno ravnotežje družine postopno propadati. Helene se ob naraščajočih sovražnostih vedno bolj psihotične matere navezuje na Marto, ko se oče težko ranjen vrne z bojišča in kmalu umre, pa sta dekleti popolnoma prepuščeni sami sebi. Navežeta stike z materino sorodnico v Berlinu in se k njej tudi preselita. Sedaj se v njunem življenju začne povsem novo obdobje, lahkoživo velemesto s svojimi čari obsede predvsem dekadentno, homoseksualno in od drog odvisno Marto, Helena pa stoji bolj ob strani in potrpežljivo čaka na ljubezen svojega življenja, ki bi zacelila rane zaradi materinega zapostavljanja.
Odlika romana, prejemnika Nemške književne nagrade, je prikaz razmer v Nemčiji in predvsem Berlinu od konca prve svetovne vojne preko lahkomiselnih dvajsetih let, vzpona nacizma do konca druge svetovne vojne. Dobro je izdelan tudi osrednji lik Helene z razvojem njene življenjske poti, šibka plat so stranski liki, avtorica se ponekod morda tudi preveč približuje slogu trivialne literature. Vsekakor pa je pred nami berljiv in napet roman, ki bo pritegnil širše profile bralcev.

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Oslepelo srce.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Dela avtorja