Pošastni učitelj plavanja

Žanrmladinski roman
Narodnostnizozemska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2014
Založba
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Ključne besede Družinski odnosi, Kriminaliteta, Otroci, Otroci in odrasli, Plavanje, Tjulnji, V mladinskem leposlovju, Zavetišča za živali
Število strani

206

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Za roman Pošastni učitelj plavanja je nizozemski pisatelj Jozua Douglas (1977) leta 2013 prejel nagrado Hotze de Roosprijs za najbolj priljubljeno knjigo med osnovnošolci nizozemske občine Zaanstad. V mladinskem romanu spremljamo zgodba običajnega fanta Leva, za katerega bi njegov oče rad, da postane superzvezda. Težava pa je v tem, da Lev ni pretirano nadarjen, je slab športnik in ne zna peti. Tudi oče, gospod Sivec bi rad postal superzvezda. Očetu žal, kljub velikemu trudu, ne uspe. Levu pa uspe. Pa ne zato, ker ga je oče vpisal v plavalno šolo, da bi postal svetovni prvak. Lev namreč ugotovi, da se v plavalni šoli, ki jo vodi Boris Brzin, dogajajo na moč čudne stvari. Povezane so tudi z zavetiščem za tjulnje, ki ga prav tako vodi Boris Brzin. On pa ne mara ne otrok in ne tjulnjev. Tako otroke kot tjulnje izkorišča za svoje osebne koristi. Pripravljen je poteptati vse okrog sebe, tudi svojega brata dvojčka, Boruta. Levu in Lizi, je skupaj z Lizinim očetom uspelo priti na sled njegovim kriminalnim dejanjem. S kakšnimi kriminalnimi dejanji pa se je ukvarjal, pa si preberite v knjigi, ki je napeta do svoje zadnje strani. Ob branju knjige pa se poraja veliko vprašanj. Kaj je uspeh? Kdaj lahko rečemo, da smo uspešni? Se uspeh meri s količino denarja na našem bančnem računu? Pa še tole. Nihče ni nenadarjen. Vprašanje je le, ali zna pri sebi odkrito tisto področje, na katerem je res dober. To pa pri otrocih ni nujno vedno v skladu s pričakovanji staršev. Pa straši lahko od otrok pričakujejo, da bodo izpolnili njihove sanje?

Glej tudi:

“Inšpektor Cvikl se je lotil temeljite preiskave. Čeprav ga je bilo sram, je moral priznati, da je imel Lev prav. Brdavs in njegovi sodelavci so pristali v zaporu. Tam so morali šivati plišaste tjulenjčke za prodajalnico v tjulnjem zavetišču. Njegovo mesto je prevzel Borut. Postal je lastnik plavalne šole. Komentiral je televizijske prenose vseh pomembnih tekmovanj. Bil je član žirij vseh pomembnih tekmovanj. Bil je član žirij vseh pomembnejših oddaj. Na televiziji je otrokom bral pravljice (s hecnimi glasovi in takšnimi rečmi). In skrbel je za uboge tjulenjčke. Kdor ni vedel, kaj vse se je zgodilo in spremenilo, bi menil, da se ni spremenilo prav nič.” (str. 205)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pošastni učitelj plavanja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 74
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3