Pegasti sovici : zbirka pravljičnih zgodb kako raziskovati in podpreti svoje misli

Žanrpravljica, priročnik, poučna kratka proza
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaTibolci, 2024
Založba
Ilustracije Tjaša Hazenmali
Ključne besede Otroci in odrasli, Sanje, Slovenija, Čustva, čuječnost, Varnost, optimizem, Spodbujevano učenje
Število strani

96

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Vsi brž v sanje po življenjsko znanje!

Amadeja Godina je v svoji prvi knjigi, ki gotovo ni zadnja, ujela negotovosti, nepozornosti in pomanjkanje osredotočenosti na okolje ter lastna občutja. Skozi sedem zgodb se lahko odrasli bralec sam, otrok pa s pomočjo odraslega bralca, naučita čuječnosti do sebe, drugih in kar ju obdaja. V sanje po znanje realistično upodobljenih sedem knjižnih junakov, otrok, pospremita dve pegasti sovici. Junaki Anaja, Jaka, Danaja, Adrian, Livija, Domen in Ulani se z njima sprehodijo skozi svoje varne prostore: Ptujski grad, jezero Radehova, Velenjsko jezero, grad Grad ali pa preprosto ostanejo v varnem zavetju domače sobe. Sovici Deja in Lara vsakega otroka posebej spodbudita k čuječnosti z naštevanjem videnega in občutenega v okolju, kamor so odpotovali skupaj. Obenem pa skupaj dojemajo vzorce, ki jih je potrebno opustiti, spremeniti, sprejeti ali dopustiti. Zgodbe nam lahko služijo v vlogi pravljice za vsakodnevno kratko branje pred počitkom, v vrtcu ali doma; lahko pa jih dojamemo kot globljo spodbudo k razmisleku o sebi, o lastnem dojemanju in občutjih – na ta način zgodbe pridobijo skorajda zdravilno moč. Avtorica se skoznje dotakne tudi perečih in vedno aktualnih tem kot so drugačnost, zavračanje lastnih občutij, premoženjske stiske, sram, življenjski cilji, neopaženi talenti ipd. Za pegasti sovici pa si po prebiranju te knjige kar zaželimo, da bi v neki noči obiskali tudi nas!

“Adrian, pod svoje okrilje sva vzeli tvoje sanje, ki so nas pripeljale v prostor, kjer v vsakdanu najdeš svoj mir in iščeš navdih. To je bil doslej prostor tvoje sobice,” mi nežno in počasi pojasnjuje sovica Deja. (str. 41)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pegasti sovici : zbirka pravljičnih zgodb kako raziskovati in podpreti svoje misli.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 117
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0