Ujemi me, če padem

Žanrmladinski roman, znanstvenofantastični roman
Narodnostavstralska književnost
Kraj in leto izidaDob, 2021
Založba
Prevod Nataša Grom
Ključne besede Družina, Prevare, Nesreče, Kiborgi, Klimatske spremembe, Dvojčki (ljudje), Inteligentna robotika
Število strani

261

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

O ljudeh in strojih

Roman se dogaja v Avstraliji, glavni protagonisti so člani premožne družine Delatour – mama znanstvenica, oče gospodinjec ter njuna otroka, dvojčka Ashleigh in Aiden. Sestra in brat sta zelo navezana drug na drugega, vendar si navihana Ashleigh želi več samostojnosti, Aiden se ji zdi pretirano zaščitniški in skrben. Na prestižnem šolskem taborjenju Aiden doživi hudo nezgodo, po kateri ni več isti. Šele takrat ugotovimo, da beremo pripoved o bližnji prihodnosti, kjer silovite klimatske spremembe in računalniška tehnologija krojijo usode ljudi. Kaj je storiti človeškemu bitju ob spoznanju, da je tisti njemu najbližji kiborg, torej stroj, ki ga okvarjenega lahko zavržeš, uničiš? Napeta, srhljiva in ganljiva znanstveno fantastična zgodba, ki pa se glede na številne ekscesne iznajdbe in posege v človeško telo, ki smo jim priča že dandanes, ne zdi tako nemogoča. Avtor, ki je bil pred selitvijo v Avstralijo univerzitetni predavatelj v Angliji, je za svoje romane prejel številne literarne nagrade in priznanja.
“Tvoja tablica z novo sodobno aplikacijo. Bi rekla, da jo imaš rada?” To je bilo čudno vprašanje, zato mu nisem takoj odgovorila. Če je Aiden o tem razmišljal več ur, potem ne bi bil zadovoljen, če bi mu odgovorila kar na pamet. “Imam jo rada” sem nazadnje rekla. “Osrečuje me, in če mi lahko nudi takšno čustvo, zakaj potem ne bi bila vredna ljubezni?” “Tako vredna ljubezni kakor mami in ati? Tako vredna ljubezni kakor jaz?” (str. 112)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ujemi me, če padem.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 37
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Morda vam bo všeč tudi