Mladost v rejništvu

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDomžale, 2017
Založba
Ključne besede Rejništvo, Rejenci
Število strani

107

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Resnična zgodba deklice Neže iz rejništva

Za malo Nežo in brata Borisa je zaradi neurejenih družinskih razmer skrbela stara mama, ki sta ji otroka rekla kar mama Marija. Ko pa ji je zdravje opešalo, je bila prisiljena otroka oddati v rejništvo. Pri teti Minki, kot je Neža klicala svojo rejnico, je otrok našel topel, ljubeč, skrben in varen dom. V nasprotju z bratom Borisom, ki se je odločil, da bo raje živel v Domu Malči Beličeve, je Neža vzljubila življenje na kmetiji, našla nove prijatelje, dokončala šolanje in si ustvarila svojo družino. S staro mamo Marijo, teto Minko in bratom je vseskozi ohranjala tesne stike, teti Minki pa je bila hvaležna, da jo je sprejela odprtih rok, z veseljem, toplino in milino.
V Sloveniji je bilo leta 2017 registriranih skoraj 700 rejnikov in rejnic, pri njih je bivalo 900 otrok. Vsaka rejniška zgodba je drugačna. Avtorica je knjigo posvetila vsem tistim rejnikom, ki so se za tak način življenja odločili s plemenitim namenom.

»Teta Minka jih je naučila veliko življenjsko pomembnih stvari, dala jim je dobre delovne navade. Neža je prav zaradi nje znala poprijeti za vsako delo. Minkini življenjski nasveti jo še danes vodijo skozi življenje.« (str. 96)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Mladost v rejništvu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0