Anine kresnice : roman

Žanrrealistični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaCelovec ; Ljubljana ; Dunaj, 2022
Založba
Ključne besede Družinsko življenje, Rejništvo
Število strani

221

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ivana Vatovec v svojih proznih delih piše o težkih življenjskih preizkušnjah preprostih ljudi, naj bo to v preteklosti ali sedanjosti. Knjiga Anine kresnice je tako resnična pripoved o rejnici Ani, ki si v času, ko je njenih pet otrok že bolj ali manj samostojnih, izpolni svojo dolgoletno željo in postane rejnica. V tej vlogi se posveti zanemarjenim otrokom, ki jim skupaj z možem in s podporo svojih otrok podari vso svojo materinsko ljubezen. V knjigi poleg posameznih usod otrok, ki prihajajo v njeno oskrbo, izvemo tudi žalostno življenjsko zgodbo Ane. Imena oseb so seveda spremenjena, bralec pa izve veliko o še vedno malo poznanem področju rejništva.

Tako gre korak za korakom. Počasna in težka je ta hoja, kdor je ne pozna, bi težko razumel. A njej je že vse to prostrano polje rejništva v tolikih letih tako znano; toliko je podobnosti pri teh otrocih, ki vsak na svoj način kažejo prizadetost zaradi najrazličnejših zlorab, pa vendar imajo skupni imenovalec prav v tem, v trpljenju, ki so ga bili deležni, nič krivi, pa vendar žrtve sprevrženega človeškega uma, ki jim je naredil nepopravljivo škodo za vse življenje. Ona jim iz vse duše skuša to škodo omiliti, odpraviti dokončno je ne more, tega se zaveda tudi sama, a z njeno toplo dlanjo si te mlade osebice celijo rane; počasi, pa vendar tako, da se brazgotine vse bolj prekrivajo z njeno toploto, ljubeznijo, pa ne nazadnje tudi z ostro besedo, ko jih zanese predaleč v njihov svet.

(str. 184-185)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Anine kresnice : roman.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja