Strmenje v sonce : kako premagamo grozo pred smrtjo

Žanrpriročnik
NarodnostAmeriške književnosti
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Prevod Helena Marko
Ključne besede izgube, osebne zgodbe, Družinska terapija, duhovna izkustva, duhovna rast
Število strani

273

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Potovanje skozi življenje in smrt

Strmenje v sonce: Kako premagati grozo pred smrtjo je mojstrovina Irvina D. Yaloma, ki bralca v sedmih poglavjih popelje v kompleksno in ganljivo raziskovanje človeške duše. Knjiga združuje psihološko portretiranje, filozofske razmisleke in mojstrsko pripovedovanje, pri čemur se osredotoča na temo človekovega iskanja smisla in sreče v življenju ter na premagovanje strahu pred neizogibno smrtjo.

Yalom s poglobljenim vpogledom v psihoanalizo in človeško naravo gradi kompleksne like, ki bralca nagovarjajo na več nivojih. Z globokimi mislimi o smrti, ljubezni, samoti in izgubi avtorjevo pisanje prepleta realnost s fikcijo. S svojo bogato psihoterapevtsko prakso nam razkriva intimne izkušnje svojih pacientov, ki se spopadajo z lastno minljivostjo. Skozi te zgodbe nas ne le spodbuja k razmisleku  in občutkih glede smrti, ampak nam tudi ponuja dragocene vpoglede v načine, kako se soočiti s to grozo in najti notranji mir. Poleg tega je Yalomov slog pisanja izjemno dostopen in privlačen. Čeprav se ukvarja z globokimi in kompleksnimi temami, njegove besede nikoli ne postanejo preveč težke ali neprebavljive. Namesto tega nas spretno vodi skozi zapletene miselne procese, ki nas spodbujajo k razmišljanju in osebnemu raziskovanju.

Bralca knjiga ne pusti ravnodušnega. S svojo intimno in človeško pripovedjo nas Yalom spodbuja k razmišljanju o lastnem življenju, odnosih in pomenu naše eksistence ter nam pomaga razumeti in premagati grozo pred smrtjo. Strmenje v sonce ni le knjiga, ki jo preberemo, ampak je izkušnja, ki nas spremlja še dolgo po tem, ko smo obrnili zadnjo stran.

Z izjemno pisateljsko spretnostjo, globokimi mislimi in čustveno privlačnostjo je Strmenje v sonce  knjiga, ki si zasluži mesto na knjižnih policah vseh ljubiteljev literarnih mojstrovin.

 

Toda umiranje je osamljeno, najbolj osamljen dogodek človekovega življenja. Umiranje človeka ne loči le od drugih, temveč ga izpostavi še drugi, veliko bolj srhljivi obliki osamljenosti: ločitvi od sveta samega.

(str. 112)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Strmenje v sonce : kako premagamo grozo pred smrtjo.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 163
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi