Materada

Žanrdružbeni roman, zgodovinski roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaKoper, 1989
Založba
Prevod Rado Bordon
Viktor Bravar
Ključne besede Izseljenci
Število strani

175

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Roman o Istri v obdobju po 1945, v času velikega eksodusa Italijanov.

Z literarnim prvencem Materada, ki je prvič izšel leta 1960 pri znani italijanski založbi Mondadori v Milanu, je Fulvio Tomizza, rojen leta 1935 v vasici Juricani-Giurizzani v fari Materada pri Umagu (umrl v Trstu 1999), opozoril, da se je pojavil nov, nadarjen in obetajoč pisatelj.

Roman posveča svoji istrski zemlji in njenim ljudem: tistim, predvsem Italijanom, ki so po letu 1945 odšli v Italijo kot tudi vsem tistim, ki so ostali in novim prišlekom.

S tenkočutnostjo nam avtor približa obdobje po letu 1945, ko se je Istra, ranjena zaradi posledic vojne, osebnih sporov, zamer in maščevanj med Italijani in »Slavi«, razmer, ki jim je bil avtor sam priča, morala ločiti od Trsta. Pred nami so stiske istrskega človeka, njegova bolečina in nemir ob novih časih, ki so mu tuji. Ljudje so polni dvomov in notranjih bojev, ko razmišljajo ali naj zapustijo zemljo, ki jih je rodila in gredo v negotovost. Vsa knjiga diši po trpki grudi, po požetih poljih in ljubezni do skromnega vaškega življenja, izgubljenega za vedno.

Bortolov odhod iz Juricanov je bil za nas nekaj takega, kar se dogaja takrat, kadar neka ovca najde odprtino v živi meji in se skoznjo požene na sosednje polje, medtem ko vse druge ob tem izgubijo glavo, tako da zapustijo tam vse in zdrijajo za njo.
Istrska mesteca so se praznila dan za dnem, še posebno tista ob obali; prešlo nam je že kar v navado, da smo v teh dneh gledali iste majave tovornjake, ki so, oboloženi z revnim pohištvom, zapuščali Umag in Buje ter se usmerjali proti Trstu. Le komu bi bilo kdaj prišlo na misel, da se bo nazadnje zganilo tudi podeželje?
Kakor kaže, je zadeve vsakdo urejal na skrivnem; in kar naenkrat je eksplodirala bomba: odhajali so vsi. …
Bilo je, kakor da se usipa toča; ljudje so bili videti drugačni. Tast ni odhajal, če ni odhajala tudi hči; zet se je znašel nasproti trem ali štirim, ti pa so pritisnili nanj, tako da se je nazadnje moral sprijazniti z usodo; in takrat so se za odhod odločili tudi starši in bratje.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Materada.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 40
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3