Obiskovalka

Žanrdružbeni roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaCelovec, 2005
Založba
Prevod Miran Košuta
Ključne besede Medosebni odnosi, Ljubezenski partnerji, Politično preganjanje
Število strani

127

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vest lahko vsak trenutek potrka na vrata...

Roman je v Italiji izšel po avtorjevi smrti. Dogajanje je postavljeno v Trst kmalu po osamosvojitvi Slovenije. Glavni junak je hudo bolan tržaški trgovec Emilio Cernigoj, ki pospremi ženo in hčer na železniško postajo. O njegovi bolezni ne vesta ničesar. Ko se vrača domov, mu sledi ženska, Ljubljančanka, ki se predstavi za njegovo hčer. Ta šokantna vest odpelje Emilia v njegovo preteklost, v zgodnja petdeseta leta, ko je kot mlad pripravnik delal v Ljubljani. Takrat se je zapletel v strastno romanco s poročeno žensko. Intenzivno dogajanje poteka v času političnih spletk, nadzora tajne policije in drugih temnih plati tedanje Ljubljane. Zapleti posameznikov, politično ozadje in erotično obarvani detajli dajejo pečat razgibani fabuli. Bralca pritegne vpletenost Slovenije, tako geografsko kot zgodovinsko.

Glej tudi:

»Brezodmevna ime in priimek sta me nekoliko zmedla, toda mojo pozornost je pritegnil naveden poklic, h kateremu mi je od skrbi za zdravje že nekaj mesecev uhajala misel, a me je tokrat, po še nejasni asociaciji, vrnil v odpisani čas. Izprožil sem roko proti sliki in si jo zopet zaman ogledal. Nato me je prešinilo, da mi je Bardocchia takrat najavil, kako bova najin frajerski večer prebila v družbi z bolničarko Kliničnega centra, takšno bolj lahke sorte, s katero naj bi »skupaj zalivali in izlivali«. Če kaj, potem sem zdaj želel prav to, da bi imel na voljo bolničarko, ki bi me negovala, po možnosti preprosto, tovariško žensko, nagnjeno k močnim žganim pijačam, toda obenem natančno in resno v svojem poklicu. To je bila povezava.« (str.20)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Obiskovalka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 11
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi