Les Goriciennes

Žanrkratka zgodba
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaGorica, 2016
Založba
Ključne besede Slovenski izseljenci, Aleksandrinke
Število strani

117

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ostati ali oditi v svet – to je zdaj vprašanje!

Darinka Kozinc se v svojih knjigah vedno znova vrača v svet aleksandrink ali »les Goriciennes«, kot so jih imenovali v daljnem Egiptu, saj so prihajala iz Goriškega, še največ pa iz vipavskega konca. Tako se tudi v njeni najnovejši knjigi Les Goriciennes prepletajo zgodbe Marije, Marte, Ane, Bernardine, Zore, Irene, odraščajočih mladih najstniških deklet, ki so si kot služkinje zaželele priti do poročne bale, ali pa pomagati k družinskemu proračunu, ali pa mladih mamic, ki so pravkar rojenega otroka pustile doma in šle v tujino za dojiljo tujemu otroku. Da so odplačale dolgove, da so lahko doma dokupili nov kos njive, vinograda. Pa usode današnjih deklet, Vesne, Jelke in Darje, ki nekatere iz čisto ekonomskih razlogov, saj so brez, ali pa so izgubile službo, druge pa v iskanju dodatnega zaslužka, odhajajo v svet po debelejši kos kruha. Odhajale so in odhajajo v svet po svoji volji, pa tudi proti njej, vedno pa z upanjem v srečo, ki jih tam nekje čaka.

»In tako je moja mama pripotovala z ladjo iz Trsta v veliko mesto, ki jo je strašilo in privlačilo obenem. Za prvo plačo si je kupila klobuček in se s prijateljico Ido, tudi sobarico zaposleno v hotelu Execelsior, sprehodila po Chorniche, nastavljala obraz nežni sapici, občudovala mogočne palme in strmela preko pluskajočega morja, kjer jo je čakal sinek in njena dobra mama Tonina. Kmalu je strah iz njenih oči izginil, levitev iz kmečkega dekleta v elegantno damo se je zgodila precej hitro. Moja mama je bila dovzetna za vse novo, hitro se je učila in srkala znanje, ki ji ga je ponujalo svetovljansko mesto, kjer so se mešali različni jeziki in kjer je srečevala tako različne ljudi. Napredovala je do vodje imenitnega hotela Excelsior …« (str. 89)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Les Goriciennes.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 8
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja