Ledeni zmaj

Žanrfantastični roman, kratka zgodba
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Urša Vogrinc Javoršek
Ilustracije Luis Royo
Ključne besede Bojevanje, Zima, Zmaji (bajeslovna bitja)
Število strani

116

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pravljična zgodba iz sveta, ki so ga še naseljevali zmaji

Fantazijska pripoved o deklici Adari nas popelje v Martinov svet, kot ga poznamo iz cikla Pesem ledu in ognja. Adara je otrok zime, drugačna od očeta, brata in sestre. Neke zime ugleda ledenega zmaja. Ta je večji od vseh drugih zmajev, njegov dih pa seje reko mraza, tišine in konca vseh živih stvari. Z zmajem jo druži posebna vez, dovoli ji, da ga zajaha. Ravno v tem času pa v deželo začnejo vdirati sovražniki s severa, v nevarnosti so tudi Adara in njena družina. Na pomoč jim takrat priskoči ledeni zmaj, a za posebno ceno.
Gre za zgodnejše delo G. R. R. Martina, napisano že leta 1980 in torej precej pred Igro prestolov. Četudi je zgodba namenjena mlajšim bralcem, jo bodo zaradi svojevrstne pravljičnosti in fantazijskih ilustracij španskega umetnika Luisa Royoa radi vzeli v roke tudi odrasli bralci tovrstnega žanra.

“Ljudje so še vedno govorili o tistih dneh. Adara je pogosto poslušala takšne zgodbe.
A govorili so tudi o nečem drugem. Da je strupeni mraz tiste strašne zmrzali umoril njeno mamo. Tisto noč, ko je rojevala, se je prikradel v hišo, smuknil mimo mogočnega ognja v kaminu, ki ga je zakuril Adarin oče, in se splazil pod kup odej, ki so prekrivale porodno posteljo. In da je mraz zlezel tudi v Adaro, ko je bila še v maternici, so pravili. In da je njena koža bledo modra in ledena na otip, ko je prišla na svet. Ter da se vse odtlej še ni pogrela. Zima se je je dotaknila, na njej pustila pečat in jo naredila za svojo.” (str. 12-14)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ledeni zmaj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 183
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Dela avtorja