Ethan Frome

Žanrnovela
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaJuršinci, 2018
Založba
Prevod Matejka Križan
Ključne besede Bolezni, Ljubezen, Ženske, Zima, Dekleta, Ljubosumje
Število strani

123

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Očitno je že preveč zim v Starkfieldu"

Ameriška pisateljica, ki je ustvarjala na začetku in v prvi polovici 20. stoletja, slovi po prodornih opisih človeških značajev in je zato postala klasična avtorica književnosti ZDA. V njenih delih imajo ključno vlogo ženske, psihično nasilne, takšne, ki vidijo le same sebe in se za dosego ciljev poslužujejo najhujših stvari. Njihove žrtve so naivno pošteni moški, ki jih imajo v resnici radi in njihove muhaste narave ne sprevidijo takoj, ali pa šele takrat, ko je že prepozno. Tako je tudi v noveli Ethan Frome, ki jo je avtorica najprej postavila v francosko okolje, kjer je nekaj časa študirala. Kasneje jo je predelala in zgodbo postavila v ZDA, na področje, kjer zimam ni in ni videti konca. Mladi fant Ethan Frome se po nedokončanem študiju in smrti očeta poroči z Zeeno. Zeena nekaj časa skrbi za njegovo bolehno mater, nazadnje pa še sama začne bolehati. Najame si sorodnico, ki naj bi skrbela za njo, seveda brez plačila. Med služabnico Mattie in Ethanom se stke prijateljska vez, ki vse bolj prerašča v ljubezen. Ethan mora po materini smrti sam prevzeti skrb za žago in trgovino z lesom, kar pa mu zaradi popustljivega značaja ne gre najbolje od rok. Tudi žena ga s svojo boleznijo vse bolj izsiljuje in dogajanje neizbežno drvi v katastrofo. Dodatni pridih tragičnosti daje pripovedi pokrajina, nenehno vsa pod debelim snegom. Novela ima sicer okvir, v katerem na začetku in koncu nastopi prvoosebni pripovedovalec, ki pa o usodi Ethana Froma nato pripoveduje v tretji osebi. Leta 1993 je bil po njej posnet britansko-ameriški film. V angleščini je novela prirejena tudi za šolsko čtivo.

Ethan jo je gledal z gnusom. Ni bila več uvelo bitje, ki je živelo ob njem v stanju žalostne zagledanosti vase, ampak neka skrivnostna tuja prisotnost, zlobna energija, ki se je nakopičila v preteklih letih. Občutek nemoči je bil tisti, ki je to podobo delal še bolj kruto. V njej ni bilo nikoli ničesar, k čemur bi se človek lahko zatekel, ampak dokler mu je uspevalo, da se za to ni zmenil in je poveljeval, je bil brezbrižen. Sedaj mu je zagospodovala in zato se mu je gnusila. Mattie je bila njena sorodnica in ne njegova, in z ničemer je ni mogel prisiliti, da bi dekle obdržala v hiši. V njegovih prsih so vzniknili vsa žalost preteklih let, mladostniški neuspehi, težaško delo, ki so se združili pred njim v podobi ženske, ki ga je na vsakem koraku ovirala. Vse mu je vzela in sedaj mu bo vzela še edino reč, ki odtehta vse druge. Za hip je v njem zažarel plamen sovraštva, ki mu je stekel po roki in stisnil pest. Divje je stopil proti njej, a potem se je ustavil.

Str. 82

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ethan Frome.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja