Permafrost

Žanrdružbeni roman, psihološki roman
Narodnostkatalonska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Veronika Rot
Ključne besede Homoseksualke, Erotika, Feminizem, Družinsko življenje, Depresija, Samomorilnost, Svobodomiselnost
Število strani

128

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Naslov proznega prvenca mlade katalonske pesnice in pisateljice je metafora za obrambni mehanizem, ki prvoosebni pripovedovalki v romanu omogoča obvladovanje eksistence v okolju heteronormativnosti. Ostro, cinično, pa tudi z dobršno mero humorja se odziva na življenja svojih ženskih sorodnic, mame, sestre in tete, ki jih uokvirjajo poroka, materinstvo, malomeščanski potrošniški prestiž in zasvojenost s proizvodi farmacevtske industrije. Pomirjevala, antidepresivi in raznorazni prehranski dodatki so zanje način preživetja v sodobnem svetu. Nekonformistični lik glavne junakinje njihove odvisnosti vidi kot vajeti, ki jih usmerjajo stopati po tradicionalnih poteh živjenskih absurdov. Zdaj štiridesetletna se spominja frustrirajočega družinskega življenja v Barceloni in si v svojem uporu proti konvencionalnim vrednotam pod permafrostnim oklepom ustvarja pribežališče izpolnjeno z užitki branja in strastnimi lezbičnimi odnosi. Hkrati pa ji ravno ta zamrznitev preprečuje stopati v tesnejše in trajnejše čustvene odnose. Pogosto se sprašuje ali je to sploh življenje, ki ga je vredno živeti. Njene samomorilne misli so kot obliž na občutke tujosti v svetu, ki jo obdaja. Šele stiki z bolno šestletno nečakinjo, edino osebo s katero je lahko res iskrena, načnejo njen ledeni ščit. V permafrostu se pojavijo prve razpoke. Intenzivno in brezkompromisno spisana sodobna proza, ker pa je avtorica tudi pesnica, ne manjka globoko intimnih ubeseditev.

Glej tudi:

»Poglej!« ji ukažem. » Preprosta in čista manipulacija surove materije! Gola improvizacija! Pollock je škropil slikarska platna v zanosu spontanosti tistega trenutka. Umetniško delo ni bilo več končni rezultat, temveč umetnost v sedanjosti, umetnost v realnem času, v akciji. Impulzivna in preprosta kot otroška risba, res je, vendar pa se pod tem površjem skriva pretanjeno doživljanje, dejansko zanimanje za proces, za mogočnost življenja, skoncentriranega v samem procesu ustvarjanja. Razumeš?« »Približno.« »V redu. No, zdaj, približno veš, kako je fukati z žensko.« (str 84)

Citati

(2)

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 69
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja