Kultura laži

Žanresej
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2006
Založba
Prevod Maja Brodschneider Kotnik
Gregor Butala
Jurij Hudolin
Andrej Jaklič
Jana Unuk
Ivana Williams
Ključne besede Hrvati, Nacionalizem, Vojna
Število strani

354

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Antipolitični eseji

Samostojna Hrvaška nekaj let po odcepitvi. Država, v kateri je bilo neformalno prepovedano vse, kar je na katerikoli način spominjalo na bivšo skupno državo. Država, v kateri ni bilo prostora za drugače misleče in v kateri so bili južni sosednje nezaželeni dežurni krivci. Država, v kateri vladata paranoja in nacionalizem, ki sta, v veliki meri, posledica nekaj let trajajoče krvave vojne in v kateri je na nacionalni piedestal povzdignjen nekakšen žrtveni kult. Okolje, ki je precej neugodno za intelektualca, ki razmišlja s svojo glavo, kar pa Dubrovka Ugrešić, ob tem, da je izvrstna pisateljica, nedvomno je. In v zbirki esejev, ki nosi pomenljiv naslov Kultura laži, nam v izdelanem in zanjo značilnem vrhunskem slogu predstavi svojo situacijo, ki je vezana na zgoraj opisan prostor in čas, ki sta jo pripravila do tega, da je spakirala kovčke in jo popihala v nekoliko bolj svobodomiseln del sveta, v katerem je morda ne bi bilo več treba biti strah za vsako svojo izrečeno ali zapisano misel. Bi se pa bilo morda smotrno vprašati če, dvajset let po nastanku konkretnega dela, takšen košček sveta še sploh obstaja, ali pa je morda le plod idealističnih domišljijskih bajk? Obvezno branje za vse, ki jih konkretna tematika zanima pa tudi za tiste, ki radi razmišljate večdimenzionalno!

Glej tudi:

Nevajeni kulturne skepse, so jugoslovanski narodi v tem trenutku trdno prepričani, da se borijo za resnico. In četudi ni tako, narodi vedo, da vsaka novo vzpostavljena laž na koncu tako ali tako postane – resnica. In zato, ko strašni časi enkrat minejo, se preživeli ne bodo sramovali. Narodi novih držav se ne bodo sramovali zaradi uničenih življenj, temveč zaradi porušene države, ki so jo nekoč skupaj gradili. (str. 93)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kultura laži.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja