Proslava

Žanrdružbeni roman, poetična proza
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Jurij Hudolin
Ključne besede Vojna, Družbene razmere, Ustaši, Jugoslavija
Število strani

101

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Slike iz Like

Ko bralec vzame v roke Karakaševo Proslavo, težko verjame, da gre v resnici za roman in ne za zbirko kratkih zgodb. Besedilo je namreč kratko in razdeljeno na štiri enakovredne sklope, ki vsak zase lahko delujejo kot celota, kar nam daje slutiti, da je besedilo nastajalo dlje časa. A vendar se ogromno skriva v prazninah med samimi poglavji, ki jih bo razmišljujoč bralec kaj hitro napolnil s svojimi zaključki in dognanji. Karakaš zvesto sledi svoji pisateljski poti, ki jo je začrtal že z zbirko kratkih zgodb z naslovom Kino Lika in jo vešče nadgradil v romanu Šumenje gozda, do potankosti pa izpilil v romanu Proslava. Vztraja pri tematiki ustaštva, ki je Liko skozi zgodovino močno zaznamovala, jo prikazuje skozi oči skromnega kmečkega človeka s skrbno izbranim izrazjem, ki njegovim delom daje značilno poetičnost. Proslava navkljub kratkosti besedila ni lahko branje in zahteva skoncentiranega bralca. Potrebno jo je brati počasi in dosledno. In z užitkom. Karakaš je nedvomno mojster besede, ki je našel svoj prepoznaven slog, s katerim ohranja svojo zvesto publiko in pridobiva nove zvedave bralce, in ne dvomim, da nas bo iz besedila v besedilo vse več in več. Priporočam!

Glej tudi:

Dodal je še eno poleno, z vejo počistil raztreseno žerjavico in pri tem s svojo senco objel vrata, s pogledom pa se je ustavil na rdeči bakreni posodi, edini v hiši, v kateri kuhajo še tisto malo krompirja, kolikor ga je ostalo. Ob zimah in snegu, ko zaradi viharjev ne moreš ven pošteno potisniti niti glave, in so povsod okrog hiše lačni volkovi, so ponoči v ta lonec opravljali potrebo, podnevi pa so v tem istem loncu kuhali: toda kmalu, je pomislil, in mrazilo ga je v noge, še dreka v tej hiši ne bo več. (str. 58-59)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Proslava.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 60
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja