Kilometer nič

Žanrdnevnik, priročnik, življenjepis / biografija, biografski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaHoče, 2020
Založba
Ključne besede Kolesarstvo, Slovenski športniki, španija, Tekmovanja, Primož Roglič, Športna kariera
Število strani

248

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Vse, kar ste želeli vedeti o cestnem kolesarstvu, pa niste upali vprašati.

Kilometer nič ni biografija Primoža Rogliča. Prav tako ni zgodba o njegovem meteorskem vzponu v najboljšega kolesarja na svetu. Čeprav bi Kilometer nič lahko opisali kot priročnik tipa ‘cestno kolesarstvo za telebane’, bi mu s tem naredili krivico, saj je precej več kot to. Skozi oči Primoževe partnerke Lore Klinc, ki ga spremlja na vseh etapah z avtodomom, dodobra spoznamo vso zakulisno dogajanje na največjih kolesarskih dirkah na svetu – konkretno na Dirki po Španiji, kjer je Primož takrat prvič zmagal.
Kilometer nič je sicer njen knjižni prvenec, vendar Lora ni novinka v pisanju. Že pred tem je pisala kolumne v prilogah Dela in Slovenskih novic, kjer je izostrila svoj stil. Dobesedno, saj je njen stil prav takšen: oster, neposreden, ne manjka tudi sočnejših izrazov. Vendar takšen slog ne deluje niti najmanj vsiljivo, ampak na prefinjen način dodatno pripomore k še bolj realistični sliki življenja profesionalnega kolesarja, ki večino časa ni niti najmanj romantično kolesarjenje po lepih pokrajinah, temveč gre za čisto surovo preživetje najmočnejšega.
Knjiga je bila zagotovo napisana tudi (ali predvsem) z mislijo na tiste, ki ne vedo ničesar o profesionalnem kolesarstvu – ali pa se preprosto sprašujejo, kaj je tako fascinantnega v tem včasih naravnost mazohističnem športu. Ko Lora na preprost in zelo učinkovit način razloži pravila, taktiko in ostale očem skrite zakonitosti dirke, boste tudi vi razumeli, kako poteka ta velika šahovska igra na kolesih – šele takrat spremljanje zares postane užitek. Prav tako pa bodo nad to zakladnico zanimivosti, podatkov, fotografij in prigod iz zakulisja navdušeni tudi vsi ostali, ki so že ‘posvečeni’ v ta šport.
Obvezno branje, če je vaš/a partner/ica navdušen/a kolesar/ka, vi pa (še) ne.

Nekoč je Primož dirkal v Švici: ‘Na dirki po Romandiji je celo etapo snežilo. V Švici v gorah aprila že tako ali tako ni bog ve kako toplo. Nevarno je, ker ti zmrznejo prsti in ne moreš zabremzat. Roke sem si v zadnjem delu polival z vročim čajem iz avta, da sem lahko končal. Videl sem pa tudi, da so se nekateri polulali na dlani. No, mene ni tako zeblo.’ Str. 161

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kilometer nič.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5