MOHOpedija

Žanrbiografski roman, spomini, življenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaPreserje, 2022
Založba
Ključne besede Kolesarstvo, Športniki, Slovenski športniki
Število strani

314

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Nezaključena biografska škrbina o kolesarskem življenju in uspehih Mateja Mohoriča

MOHOpedija je prerez dosedanjih uspehov enega najuspešnejših slovenskih kolesarjev in opis dolge ter nepredvidljive poti do teh dosežkov, hkrati pa nam ponuja vpogled v življenjsko filozofijo Mateja Mohoriča.
Matej je tako doma, kot v svetu, znan kot eden najbolj inteligentnih profesionalnih kolesarjev. Navijačev ne zabava le s svojimi legendarnimi vratolomnimi spusti in velikimi zmagami na posameznih etapah ter enodnevnih klasikah, ampak tudi z lucidnim komentiranjem kolesarskega sveta, pogosto brez dlake na jeziku.
Prav takšna je tudi knjiga.
Ta je polna prigod iz otroštva, ko je ob delu na kmetiji s prijatelji divjal po gmajni s razmajanim gorskim kolesom, prek prvih kilometrov v lokalnem kolesarskem klubu, prve profesionalne pogodbe, vse do selitve v Monako in največjih uspehov kariere.
Mateja se mnogi spomnimo še izpred desetih let, ko je zablestel kot dvakratni mladinski svetovni prvak. Kmalu po prestopu med profesionalce pa se je izgubil v povprečju in več let ni dosegel vidnejših uspehov. Knjiga nam podrobno opiše tudi ta mračnejši del njegove kariere, ko je zaradi napačnega pristopa v ekipi skoraj obupal, pa se je k sreči z menjavo ekipe njegova pot še pravočasno spet pričela strmo vzpenjati.
Za razliko od druge slovenske uspešnice s tovrstno tematiko, Kilometra nič, Mohopedija ni priročnik za začetnike; prav tako je več kot zgolj biografska zbirka prigod iz preteklosti – čeprav tudi teh ne manjka. V prvi vrsti je namenjena kolesarskim sladokuscem, ki poleg zabavnih zgodb iz Matejeve kariere uživajo tudi v tehničnih podatkih o moči, wattih, prehranskem in vadbenem režimu profesionalcev ter o dirkalnih kolesih. Prav tako pa spoznamo Matejev pogled na svet, na življenje v Monaku in njegov specifični okus in življenjski slog, ki utegne marsikoga presenetiti. Avtor biografije je (ob Matejevem sodelovanju) sicer vsestranski Uroš Buh, ki je ustvaril knjigo o posebnem človeku za ljudi s posebnim okusom.

‘Danes sem prepričan, da sta mama in oče vedela, za kaj je takrat šlo, a sta mi očitno pustila, da sem sam predelal svojo zagato in me nista še dodatno zbadala. Šele ko smo se opoldne vračali h kosilu, me ne mama nežno pobarala, kaj se je zgodilo. ‘Ah, nič ni bilo. Malo mi je zdrsnilo,, pa sem rajši prišel domov pomagat,’ sem nekako iztisnil iz sebe, ves prepoten pod trenirko, medtem ko so se mi rane lepile na blago in me zaradi potu še dodatno skelele.’ (str. 56.)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige MOHOpedija.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 125
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3