Katarina, pav in jezuit

4,1
(14)
Žanrzgodovinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaV Ljubljani, 2000
Založba
Ključne besede Ljubezenski trikotnik
Število strani

472

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

15-16 ur

Nagrade

1

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zgodba se odvija v času vladanja Marije Terezije in sovpada z avstrijsko vojno s Prusijo med leti 1756 in 1773, roman na 500 straneh nekatere dogodke tega časa tudi podrobno opiše.
Glavna zgodba teče o Katarini Poljanec, hčeri grajskega oskrbnika, ki se zaljubi v stotnika cesarske vojske Franca Henrika Windisha. Mnoga leta ga na skrivaj opazuje z okna na grajsko dvorišče ter hrepeni po njem. Poimenuje ga pav, kar dobro opiše njegovo obnašanje in značaj.
Katarina se pri svojih tridesetih zaradi neuslišane ljubezni do pava, kljub očetovem nasprotovanju, odloči za romanje v nemški Kelmorajn, kjer naj bi spoznala božji načrt zase.
Med potjo Katarina spozna bivšega jezuitskega duhovnika Simona, ki na poti išče svojo vero.
Ta je izstopil iz Družbe Jezusove, ker se ni strinjal z misijonarsko politiko do Indijancev. Takoj, ko se Simon in Katarina spoznata, vesta da sta si usojena in se vdata poželenju. Družba ju že na romanju obsoja prešuštva in ju kaznuje. Sodjo jima, Simonu uspe pobegniti iz ujetništva.
Okoliščine botrujejo temu, da Katarina zopet sreča Windisha, ki je namenjen na čelu avstro-ogrske vojske poraziti Pruse in jih pognati v Severno morje. Mladostno hrepenenje se lahko uresniči. Windish da zapreti Simona, Katarino si vzame za priležnico. S Simonom sta dolgo ločena, ko se zopet srečata, je že konec pruske vojne, ljubezen pa medtem ni ugasnila.
Takoj se mu vda, skrbi pa tudi za pava, ki je v boju ostal brez polovice obraza. Simon ga iz ljubosumja ubije, Katarina pa s tem ne more živeti, zato odide domov. Doma rodi Simonovo hči. Simon se vrne k Jezuitom. Ko čez 10 let razpade Družba Jezusova , se dokončno domov poda tudi Simon, kjer živi osamljen in strt.

Bila je osupla , nekoliko zmedena, mogoče se je prvi hip malo ustrašila, potem jo je v prsih stisnila tesnoba. Človek, s katerim je legla, kakor ni legla še z nikomer doslej, ima na čelu nevidno znamenje zaobljube, zaobljube redovništva, čistosti in pokorščine, nevidne zveze v ljudmi in stvarmi, ki jih ne razume.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Katarina, pav in jezuit.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 85
Komentarji: 0
Število ocen: 14
Želi prebrati: 17
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 14

Morda vam bo všeč tudi