Zamaknjenost Lol V. Stein

Žanrljubezenski roman, psihološki roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2018
Založba
Prevod Barbara Pogačnik
Ključne besede Ljubezenski partnerji, Psihične travme, Ljubezen, Ženske, Ljubezenski trikotnik
Število strani

171

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

O ljubezenski norosti

Pričujoči roman je Jacques Lacan, slavni francoski psihoanalitik, označil za utelešenje teorije o nedosežni ljubezenski želji, ki se večno izmika tako dojemanju kot posedovanju. Glavna junakinja, Lol V. Stein, ki je v rani mladosti doživela hudo ljubezensko razočaranje in posledično živčni zlom, kljub poroki z novim moškim, trem otrokom ter strogim redom, s katerim ureja dom, v duši trpi, njena prilagojenost družbenim normam je zaigrana, navidezna. Ko se z družino po desetih letih vrne živet v rojstni kraj, tam spozna moškega, ki preseka njeno čustveno letargijo. Njuna strastna navezanost je težavna, saj ujetost v ljubezenske trikotnike ter psihična ranjenost glavne protagonistke ne dopuščajo izpolnjujočega odnosa. Roman, ki ga odlikujejo tako slogovna izbrušenost kot nekonvencionalnost fabule, nekateri kritiki uvrščajo s sam vrh avtoričine ustvarjalnosti. Marguerite Duras je že za časa svojega življenja postala kultna avtorica, ki se z močjo pisane besede zasidra v globino človeške duše.

V trenutku, ko je k Lol prišla njena mati in se je dotaknila, je Lol končno odmaknila roko od mizice. Šele v tistem trenutku je dojela, da se obrisi konca že rišejo, čeprav tedaj še zmedeno, ne da bi že lahko jasno razločila, kakšen bo konec. To, da ji je njena mati zastrla pogled, se vrinila med njiju in njo, je bilo znamenje, ki je napovedovalo konec. Z roko jo je močno odrinila, jo vrgla po tleh. Sentimentalna, blatna tožba v zraku je v hipu ponehala. Lol je prvič zakričala. Tedaj so se okrog njenih ramen spet pojavile roke. Prav gotovo jih ni prepoznala. Izogibala se je temu, da bi se kdor koli dotaknil njenega obraza. (str. 16)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zamaknjenost Lol V. Stein.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 2
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 1
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja