Kako biti Parižanka vedno in povsod : ljubezen, stil in razvade

Žanrpoučna kratka proza, esej
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Ključne besede Ženskost, Življenjski stil, Ljubezen, Odnosi med spoloma, Življenje, Družinski odnosi, Življenjska modrost, Ženske, Otroci, Hrana, Kulinarika
Število strani

255

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Koktejl cosmopolitanskih nasvetov, kot iz revije Cosmopolitan, z dodatkom francoskih klasičnih avtorjev - za počasne in večkratne bralske smehljaje.

Knjiga z naslovom Kako biti Parižanka: vedno in povsod, s podnaslovom Ljubezen, stil in razvade je delo štirih Francozinj, avtohtonih in priseljenih Parižank, ki so se že leta pred nastankom knjige kalile v pisateljskih, novinarskih in producentskih vrstah. Na enem mestu nam tako podajajo svoj pogled na ženske – Parižanke po rojstvu, duši ali sanjah -, s primesjo skrbno oblikovanih nasvetov, ki jih kot prave Parižanke seveda ne smemo upoštevati. Knjiga preseneča s svežino, saj ni le niz predlogov o tem, kako biti lepe, poželenja vredne, premetene in na sploh svetovljanske, pač pa hvalnica vsemu, kar ženske dela ženstvene. Humorni preplet osebno-izpovednih zapisov, razmišljanj in idej, obogaten s fotografijami, ki kar kličejo k vživljanju, je “zapakiran” v tekst, ki ga je moč prebrati na dušek, a bo njegova drugačnost kar klicala k temu, da knjigo za vedno postavimo na lastno knjižno polico in polepimo z lističi lastnih idej, podob in sanjarij ter se tako tu in tam prelevimo v Parižanko – žensko, ki je po nekem splošnem mnenju ena najlepših ženstvenih podob na svetu.

“Sama sediš v restavraciji. Nisi zmenjena z nikomer, si sama s seboj. Knjigo imaš na mizi, gledaš tako zamaknjeno, da ne vidiš nikogar, niti ne sliši smeha okrog sebe. … Zelo zgodaj zjutraj. Hodiš v nasprotno smer kot množica, ki vstopa v metro. Nepočesana si, a nakit se še blešči od zabave prejšnjega večera. Srce ti poka, ko se vračaš, a nikomur ne poveš, zakaj. … Še posebej poleti si nadvse občutljiva takrat, ko se dan počasi preveša v noč. Takrat ti srce nabrekne, kot da bi se vsi spomini sveta stekli vate. Ne želiš govoriti z nikomer in zapreš se v svojo sobo, še preden pade noč.” (str. 23)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kako biti Parižanka vedno in povsod : ljubezen, stil in razvade.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 46
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi