Zbrka poezije

Žanrpesem
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaZagorje ob Savi, 2016
Založba
Ključne besede Ljubezen, Odraščanje, Mladost, Čustva, Morje, Jeza, Duša
Število strani

67

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kako je, ko si mlad in jezen na cel svet, nesrečno zaljubljen, a poln optimizma? Vzemite Zbrko poezije v roke in slavite mladost, ljubezen in poezijo!

Pesmi Zale Đurić Ribič (hčere Tanje Ribič in Branka Đurića, ki od leta 2015 živi v New Yorku) se preberejo na dušek, bralca vlečejo od besede do besede in nizajo smehljaje z vsako vejico – ne glede na vsebino pesmi. Stavki so vihravi, kot bi bili hkrati izliti na papir in skrbno premišljeno izoblikovani. Zbrka poezije je izdelek, ki predstavlja in slavi mladost – dekleta in fante, ki svoje mesto v svetu šele iščejo, a so močno prepričani, da ga bodo našli. Iz pesmi, ki so v prvi vrsti posvečene ljubezni, četudi ta ni nujno srečna, veje optimizem prepleten z dobršno mero jeze, romantike in nežnih opisov menjave letnih časov ter dogajalnih ozadij.
Prvenec, ki literarnih kritikov in poznavalcev poezije verjetno ne bo prepričal, bo pa ganil in v svet poezije gotovo potegnil marsikaterega mladega bralca – bralca, ki po pesniških zbirkah praviloma ne sega, se bo pa s pesmimi Zale Đurić Ribič lahko poistovetil.
Zala Đurič Ribič je tudi mladostnica, ki je izkoristila novodobni način pridobivanja finančnih sredstev in z njegovo pomočjo zbirala denar za gala promocijo ob izidu knjige. Pristop, ki v tujini ni nič posebnega ali nenavadnega, je pri nas vzdignil kar precej prahu, kar je škoda, saj dogodek sploh še ni bil izpeljan, mnenja o tovrstnem pristopu pa so se že kresala in lomila.

“Otročja in modra
koraka po svoji poti.
Zvita in naivna
pada in se pobira sproti.
Radost izkuša
nezrela in sočna.
Išče ljubezen,
trmasta je in odločna.”
(19, str. 50)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zbrka poezije.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi