Kajuh, pesnik partizan

Žanrstrip, življenjepis / biografija
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaVelenje, 2023
Založba
Ključne besede Partizani, Pesniki
Število strani

144

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Za kar sem umrl, bi hotel še enkrat umreti.

V zadnjih letih je kar nekako v navadi, da se za slovenski narod pomembnim možem in ženam poklonimo tudi s stripom. Pričujoči strip je tako kot poklon stoletnici rojstva Karla Destovnika Kajuha izdala Knjižnica Velenje, izšel pa je v letu, ki ga je slovenska vlada na pobudo Ministrstva za kulturo razglasila za Kajuhovo leto.
V stripu je zaobjeto celotno prekratko Kajuhovo življenje (13. december 1922–22. februar 1944).

Karli se je v Šoštanju kot nezakonski sin rodil mami Mariji. Dve leti kasneje ga je za svojega priznal oče njegovega polbrata Jožija, Jožef Destovnik. Po osnovni šoli je bil Karli sprejet na celjsko gimnazijo. Leta 1940 so pri njem našli pismo z ilegalno vsebino, zato je bil za vedno izključen z vseh šol na Celjskem. Uspelo se mu je vpisati na gimnazijo v Mariboru, ampak tudi tam mu je zaradi protidržavnega delovanja kmalu začelo goreti pod nogami. Pred začetkom druge svetovne vojne je bil interniran na jug Srbije. Ob napadu na Jugoslavijo se je priključil uporu in bil tudi kmalu zaprt in brutalno zaslišan. V domačih krajih se ni več počutil varnega, zato se je pritihotapil v Ljubljano in tam postal vosovec. V avgustu 1943 je odšel med slovenske partizane na Dolenjskem in v Posavju. Med partizani je postal vodja kulturniške skupine XIV. udarne divizije, za katero je tudi napisal himno. Na partizanskih mitingih je s svojim nastopom uročil poslušalce.

Kajuha spoznamo tudi kot zapeljevalca žensk. Njegova prva ljubezen je bila Marija Medved, velika ljubezen pa je bila tudi Silva Ponikvar. Usoda »ljubimcev z Vošnjakove« je znana. Kajuh se je pridružil partizanom, Silvo so Italijani zaprli, v zaporu je splavila njunega otroka. Tik pred smrtjo si je bil blizu z Marto Paulin – Brino, plesalko XIV. divizije, ki je poskrbela za prepis pri izdaji edine Kajuhove pesniške zbirke za čas njegovega življenja – zgolj 38 izvodov s 27-imi pesmimi.

22. februarja se je kulturniška skupina XIV. divizije namestila na Žlebnikovi domačiji v Zavodnju, slabe tri ure hoda nad Kajuhovim rodnim Šoštanjem. Zvečer je hišo iznenada napadla nemška patrulja. Kajuh je padel ob prvih strelih.

Tovariš Destovnik, vaše pesmi so navdihujoče za te težke čase. Precizno ste ujeli čustvovanje slovenskega človeka v zgodovinskem trenutku za narod.

Na plenumu smo se odločili, da podpremo izdajo vaših pesmi v knjigi. Da jih ne bo treba ljudem prepisovati.
(str. 92)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kajuh, pesnik partizan.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja