Na perišču

Žanravtobiografski roman, družbeni roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaMedvode, 2022
Založba
Prevod Mateja Seliškar Kenda
Ključne besede Matere, Morilci, Odpuščanje, Pisateljice, Umori
Število strani

177

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Nepričakovano soočenje s preteklostjo

Zgodbo nam pripovedujeta dva glasova: moški in ženski. On je vrtnar v majhnem francoskem mestu. Ona je pisateljica, ki bo čez par dni prišla v mestno knjigarno predstavit svojo knjigo. On je bivši zapornik, ki so mu dosmrtno ječo zaradi lepega vedenja skrajšali na 18 let. Njej je pred tridesetimi leti ubil mamo. Pisanje je avtobiografsko. Ženska, pisateljica, nosi breme dvojnega žalovanja. Tistega za mamo, ki jo je divje umoril človek, ki je sedaj svoboden, in tistega za 16-letno hčerko, ki je umrla v nekaj dneh po okužbi z neznano bakterijo. Zločinec se nepričakovano sooči s svojo preteklostjo, dejanji in krivdo. Preteklost in sedanjost se bosta neizbežno srečali. Knjiga je bila l. 2019 ovenčana z nagrado Evropske unije za književnost.

V ponedeljek zjutraj je bila prva misel, ki si je utrla pot v moje možgane: jutri ob 19,00. Ženska bo v mestu, zelene oči bo sprehajala po gredicah begonij in geranij, stopala bo po odpadlem listju, ki ga bom konec tedna spet pograbil, koničasto brado bo dvignila proti tukajšnjemu prostranemu nebu, na katerem bo, tako kot povsod drugod, iskala znamenja odletelih. Med sojenjem je nisem pogledal niti enkrat, vendar so mi povedali, da ob izreku sodbe ni trenila z očesom, še zadrgetala ni, nič, kip, kot da je ni tam.
(str. 94)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Na perišču.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 77
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 5
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi