Hrepenenje po mami : kako naj odrasle hčere razumejo in prebolijo pomanjkanje ljubeče nege, varnosti in vzgoje

Žanrdružboslovna razprava, poljudnoznanstvena knjiga, priročnik
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Tina Stanek
Ključne besede Psihološki nasveti, Travme, Matere in hčere, Medosebni odnosi, Hrepenenje, Samopomoč, Navezanost
Število strani

272

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Tihi obup odraslih hčera

Vsak otrok potrebuje materinsko ljubezen, ki vključuje ljubečo skrb, varnost in vzgojo. Če smo za to prikrajšani, razvijemo negotovo navezanost. Še posebej hčere vse življenje hrepenijo po tej prvi in brezpogojni ljubezni. Materinska ljubezen je pomembna za čustveno samozavest ženske in za zmožnost imeti zdrave odnose. Ta potreba je biološko vgrajena v naše telo in možgane. Če te ljubezni ni, mame ne prenehaš imeti rad, ampak se ne naučiš ljubiti same sebe. Zaradi globoke ranjenosti, praznine in osamljenosti pride do različnih oblik zasvojenosti, od motenj hranjenja in alkoholizma do drugih odvisnosti in toksičnih odnosov.
Avtorica, ki je priznana psihoterapevtka, v zaključku poda tudi nekaj koristnih nasvetov in tehnik. Iz svojih izkušenj in izkušenj drugih terapevtov vidi rešitev v samopomilovanju, nadomeščanju pomanjkanja ljubezni, v zdravljenju z izkušenim in čutečim terapevtom, v nekaterih najbolj skrajnih primerih pa tudi pretrgan stik z materjo.

Žalovanje je včasih bolj podobno tesnobi in jezi kot pa žalosti in obupu. Morda se dovoljenje za predajanje tem občutkom zdi zgrešeno in moteče, saj smo narejeni tako, da se bolečini izogibamo. Poleg tega tudi naša kultura pričakuje, da se bomo čustvenih stisk hitro otresli, zato včasih sploh ne utegnemo žalovati…. S samopomilovanjem lažje predelujemo težka čustva. Ne pomaga, če jih poskušamo zatreti, saj potem postanemo depresivni. Ali pa privrejo na dan kako drugače. Če jih zanikamo, obrnemo hrbet deklici v nas, ki je prikrivala čustva, ker jih njena mama ni prenašala.
(str. 220 in 221)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Hrepenenje po mami : kako naj odrasle hčere razumejo in prebolijo pomanjkanje ljubeče nege, varnosti in vzgoje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 68
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2