Žanrdružbenokritični roman, mladinski roman, problemski roman
Narodnostnemška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Brane Čop
Ključne besede Prijateljstvo, Odraščanje, Droge, Zaljubljenost, Puberteta
Število strani

244

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ukradi avto, vzami škatlo cigaret in se odpravin na pot...

Mladinski akcijski pustolovski “ofroad” prezgodaj umrlega nemškega avtorja Wolfganga Herrndorfa, ki je nekakšen homage Keroackovi cesti, ima začetek v svojem koncu.
Razkrije nam delček življenja odraščajoče Berlinske mladine in predvsem glavnega junaka, spolno prebujajočega se štirinajstletnega Majka. Le ta se skozi zgodbo prelevi iz nevpadljivega in neopaznega gimnazijca v pubertetnika, ki lovi ravnotežje na (pre)tanki črti zakona. Dve glavni stvari, ki se ju je naučil od svoje mame, nekoč uspešne teniške igralke kasneje pa alkoholne odvisnice in redne obiskovalke “lepotne farme” (zavod za zdravljenje odvisnosti), sta bili, da se da o vsem pogovoriti in da je vseeno kaj si mislijo drugi. Zaljubljen do ušes v sošolko, priseljenko Tatjano Ćosić, o kateri ne ve prav veliko, pa še to sklepa, njen naslov pa poišče v telefonskem imeniku, počne vse, da bi ga le ta opazila. Majkova preobrazba se zgodi, ko dobi razred novega sošolca iz Rusije z imenom Čihačov oz. krajše Čik. Nesocializirani tujec, ki namesto s šolsko torbo prihaja v razred s polivinilasto vrečko, na šoli ni preveč priljubljen, kar jima je skupna točka. Tako se zgodi, da se med poletnimi počitnicami, ko je Majkova mama spet na zdravljenju, oče pa na »službeni« poti s svojo mlado pomočnico, odpravita na brezciljno potovanje. Z ukradeno staro Lado se brez vozniškega izpita potikata po zaprašenih stranpoteh Vzhodne Nemčije in na svoji poti srečujeta raznotere ljudi. Kakor sama avantura se razvija tudi njuno prijateljstvo, ki se z nesrečo na avtocesti in srečanju s policisti, ne konča.


Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Čik.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 47
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi