Življenje pred seboj

Žanrdružbeni roman, psihološki roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Prevod Nadja Dobnik
Ključne besede Večkulturnost, Staranje, Prijateljstvo, Odraščanje, Otroci
Število strani

214

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

»Pri človeku sta najpomembnejša kosa srce in glava…« (str. 64)

Roman Življenje pred seboj, avtorja Romaina Garyja, lahko zdaj beremo tudi v novem prevodu Nadje Dobnik. Knjiga je pri nas prvič izšla v prevodu Marjana Poljanca, avtor pa jo je izdal pod imenom Émile Ajar. S tem psevdonimom je prejel drugič Goncourtovo nagrado, kar je izjema. V to veličastno, mojstrsko izpeljano knjigo, vstopimo z dečkom Momom. Živi z drugimi dečki pri svoji rejnici, ostareli gospe Madame Rosi. S svojim humorjem, bujno domišljijo, z zanimivimi besednimi preigravanji in otroškim dojemanjem sveta, nas popelje v svoj svet, ki ga oblikuje življenje med odraslimi in na ulici. Kot na dlani se izrisuje vsa surova resničnost življenja ljudi ob robu družbe. Momo s svojimi razmišljanji seže globoko in odstira tabuje večkulturnosti in različnosti. Še posebej se nas dotakne neposredna odkritost do starosti, bolezni, človeškega dostojanstva in smrti. S svojimi domislicami in tkanjem nežnih medosebnih niti omili krutost »matere narave«. Roman s svojo brezčasnostjo in aktualnostjo prizemlji naše bivanje brez izmikanju minljivosti.

Glej tudi:

Ampak meni ni toliko do tega, da bi bil srečen, še vedno imam rajši življenje. Sreča je ena velika svinjarija in gnusoba in treba bi jo bilo naučiti živeti. S srečo sva na nasprotnih bregovih in požvižgam se nanjo. Še nikoli se nisem šel politike, ker je vedno na račun nekoga, ampak glede sreče bi pa morali obstajati zakoni, ki bi prepovedali svinjarije. Jaz samo povem, kot mislim, in verjetno nimam prav, ampak jaz se že ne bom šel fiksat, da bi bil srečen. Drek. Ne bom vam govoril o sreči, ker nočem imeti izpada besa, ampak gospod Hamil pravi, da imam sposobnosti za neizrekljivo. Pravi, da neizrekljivo, to je tam, kjer je treba iskati, in da je to tam, kjer se nahaja. (str. 66)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Življenje pred seboj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(3)

Napiši komentar

Ogledi: 42
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1