Berenikini kodri

Žanrproblemski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2006
Založba
Ključne besede Odraščanje, Družinski odnosi, Zaljubljenost, Slabovidnost
Število strani

186

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Dajem ti strup v čaj...pa tut sladkor kdaj...

To je roman o odraščanju in drugačnosti. Naslov romana izhaja iz ozvezdja Berenikini kodri, ki je imenovano po Bereniki, ženi faraona Ptolomeja Tretjega. Legenda pripoveduje, da je Berenika darovala svoje čudovite dolge lase v zahvalo za srečno vrnitev svojega moža iz bitke. Kako je legenda povezana z naslovom mladinskega romana Aksinje Kermaunar, zvemo, ko preberemo njeno zgodbo. Glavna junakinja Anina je dijakinja prvega letnika. Od svoje preveč zaščitniške matere se z vasi preseli k dedku v mesto. Zaradi albinizma ima močno okvarjen vid in lepe dolge svetle lase. Na šoli je ne sprejmejo, kot bi želela – niti profesorji niti sošolci. Nekdaj vzorna učenka začne pretiravati z zabavami, alkoholom, mamili, prav tako postane zlobna do svoje sovražne vrstnice Nives. Njeno nasprotje je sin bogatih staršev, Nik, ki pa je poln prezira do vseh in vsega, kar se dogaja okrog njega. Zgodba je zanimiva in do konca drži bralca v napetosti.

Glej tudi:

»Potem pa pride še tisto bolj grozno: »Anina, oprosti, nikoli te nisem vprašal. Boš sploh lahko imela otroke? Bi bili tudi oni taki kot ti?« V hipu sem pokonci. »Andrej, saj se ne poročava! Stara sva šele petnajst let!« Gnev me grabi za grlo. Ta človek je starec! »In pa,« zakričim, preden zbežim po travniku proti svoji hiši, »vse to bi vedel, če bi prebral en sam samcat članek o albinizmu!« (str. 79)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Berenikini kodri.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 140
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2