Gabriela

Žanrbiografski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaV Celovcu, 2019
Založba
Ključne besede Ljubezen, Usoda, Vojna, Življenje
Število strani

280

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pisateljica Ivana Vatovec je v romanu Gabriela opisala resnično življenjsko zgodbo ženske, ki ji jo je slednja zaupala malo pred svojo smrtjo. Pripoved začne pred drugo svetovno vojno z njenim rojstvom in otroštvom, ki ga je preživljala s staršema in sestro Verico v idilični vasici Zavrh, kjer je njen oče dobil službo kot oskrbnik manjše elektrarne ob reki. Ko se začne vojna, sovaščan – partizan – iz maščevanja ustreli njenega očeta. Ženske se nato same prebijajo skozi življenje, ki je zanje kot »oporečne državljanke« vse prej kot lahko. Gabriela se med vojno zaljubi v italijanskega vojaka Pepina, ki obljubi, da ji bo po vojni pisal in bosta zaživela skupaj. Ker pisem ni, leta pa minevajo, je prepričana, da jo je pozabil. Poroči se s prijateljem Ladom, med katerima pa ni ljubezni. Desetletja preživi v hladnem zakonu, medtem ko v srcu še vedno nosi svojo pravo ljubezen, Pepina. Ko umre njen edini sin, poštna uslužbenka pa ji končno izroči Pepinova pisma, se poda na pot v Italijo, vendar prepozno. Pepino je že leto dni mrtev. Gabriela ob obisku pove prijateljici žalostno zgodbo svojega življenja, saj se ji zdi, da jo bo edina razumela.

Kaj si je le mislil o njej, ko mu ni nikoli odgovorila? Da mu noče odgovoriti, da ga je pozabila, da ga ni ljubila …
Ko bi vedel za vse njene noči brez spanja, za vse brezglasne vzdihe, ki jih je tlačila vase, ko je na postelji poleg nje mirno spal mož. Ko bi vedel za neizmerno hrepenenje, ki je postajalo tako neznosno pekoče, da se je včasih zbala, da ji bo raztrgalo srce. Vse se je prelivalo, valovalo in jo odnašalo v preteklost, na sestanek z ljubim obrazom, ki se je vtisnil v njeno dušo za vse življenje. (Str. 224-225)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Gabriela.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 28
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja