Samuraj

Žanrdružbeni roman, zgodovinski roman
Narodnostjaponska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Iztok Ilc
Ključne besede Usoda, Upanje, Družbena slojevitost, Poslušnost
Število strani

272

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

S samurajevim mečem seka njegov gospodar

Roman, stkan z nitmi resničnih usod, se prične na Japonskem, v začetku 17. stoletja. Podeželski samuraj Hasekura Rokuemon je na čelu svojega klana, a je pri oblasteh v nemilosti, vse od časa, ko se je njegov oče v fevdalnih bojih postavil na stran napačnega ‘velikega gospodarja’. Rokuemon je kot nepomemben samuraj nepričakovano pozvan, da kot odposlanec ‘velikega gospodarja’ z ladjo odpotuje v Novo Španijo (Mehiko), kjer naj bi sklenili trgovinski dogovor kot protiuslugo za dovoljenje širjenja krščanstva na severovzhodu Japonske. Za Rokuemona naj bi bila to priložnost, da klanu povrne čast in posestvo. K potovanju deloma pripomore tudi preračunljivi padre Velasco, frančiškanski misijonar, ki si bolestno želi postati japonski škof. Usodi frančiškana in samuraja se na potovanju vse bolj prepletata, na koncu se le razkrije pravo, neusmiljeno politično ozadje, ki oba junaka prisili, da stketa zgodbo, kakršne nista hotela.
Skozi razvoj dogodkov spoznavamo, da učinkovitosti samuraja ni v slikovitem mahanju s katano, ampak v poslušnosti za vsako ceno. Ubogljivost kot vrlina, ki pa ni jamstvo, da bi te ravno zaradi nje gospodar ne pogubil.

“Gospod Hasekura, ali se spominjate tistega Japonca?”
“Nekdanjega meniha?”
Ne da bi ga Nishi vprašal, se je tudi samuraj spomnil rojaka, ki je v Mexicu pristopil k njim. Nekdanji menih, ki je živel z Indijanko v Tecaliju v kolibi s streho iz ločja, na obronku ribnika, ki se je v jutru bleščal kot kri. Rekel je, da se ne bodo več srečali, ampak če je to res, kam je odšel?

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Samuraj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja