Karantena

Žanrdružinski roman (tudi rodbinski)
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Bolezni, Ljubezen, Epidemije, Družinski odnosi, Odpuščanje, Osamljenost, Smrt, Covid-19, odnosi med generacijami
Število strani

425

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj sploh pomeni karantena? Karanteno smo spoznali, ko se je svet in čas zaradi epidemija leta 2020 ustavil. Karantena pa ne pomeni samo ustavitve sveta in zaprtja v naše lastne domove zaradi epidemije. Karantena je vsaka osamitev, do katere lahko pride tudi sicer. Čas se lahko ustavi tudi zaradi političnih dogajanj v času vojne, čas se ustavi tudi, ko izvemo, da smo neozdravljiv bolni. Do osamitve in izolacije od okolice lahko pride tudi zaradi demence. Za osamitev lahko poskrbimo tudi sami, če smo introvertirani in nam ni do pretiranega druženja. Osamimo se lahko tudi zaradi dogodkov, ki nas hudo zaznamujejo in okolici ne zaupamo več. Tudi zgodbe, ki so v nas, pa ne želimo, da bi jih drugi izvedeli, nas od drugih oddaljijo in ne dovolijo popolnega zbližanja. Gre za družinsko zgodbo, vsak izmed ljudi, ki sestavljajo družino ali širšo družino pa je doživel ali doživlja eno od različnih oblik karanten. Karantene pa prinesejo tudi odmik od običajnega življenja, nek pretres v našem življenju. Velikokrat prinesejo tudi soočenje s smrtjo ali pa vsaj z bistvom življenja. Takrat pa postane jasno, da je vse, kar je v življenju pomembno, ljubezen. Ljubezen pa se čuti in za to, da se čuti, ne potrebuje besed. Občutek, da nas ima kdo rad oziroma občutek povezanosti z nekom pa je vse, kar v življenju potrebujemo. Na svetu namreč nismo in nikoli ne bomo sami. Včasih bomo pomoč potrebovali mi, včasih pa drugi. Stopiti skupaj pa pomeni moč. Zato roman Alojza Ihana Karantena predstavlja navdihujočo zgodbo o življenju samem skupaj z vsemi karantenami, ki nam jih le ta prinaša na pot. Kot je povedal profesor teološke fakultete Branko Klun v enem izmed intervjuju, se nam ključne stvari v življenju (diagnoze, partnerji) še vedno zgodijo onkraj naše moči. Smo se pripravljeni s tem soočiti?

“Prvič je doživel veliko epidemijo, prvič se je znebil velikega posla brez slabe vesti zaradi izgubljenega denarja, prvič se je zares zavzel za svojo družino, mamo, očeta in brata in namesto varnega umikanja v lastno osamo z njimi naredil skoraj pravo cerkev za mamo. Prvič je videl, kako lahko mama, čeprav dementna in nemočna, vse poveže z močjo, ki jo nikoli prej niso doživeli; in ta moč se je razlila od njega do Katje in Tine, do Petra in celo Helene in še zlasti do Mete. Tudi ona je v Andrejevih očeh postala čisto drugačna in pravzaprav se je skupaj z njo tudi njemu zazdelo, da lahko uboga, nemočna mamina duša brez spomina premakne več kot vsi načrti, projekti in razmisleki, ki so jih vsak večer zase pletli člani družine, ki nikoli ni bila zares družina. Prvič v življenju je začutil, da je ljubezen dokončno dejstvo, ki ne potrebuje niti besed niti spomina. In da je bližina smrti tista, ki to bolj resnično pokaže kot tisoč umetelnih besed.” (str. 424-425)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Karantena.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 45
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1