Druga preteklost

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2017
Založba
Ključne besede Družina, Ljubezen, Sprava, Svetovna vojna 1939-1945
Število strani

824

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

27-28 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ne samo druga, izgleda tako, da je lahko tudi tretja, četrta, peta ... preteklost

V prelepi Sloveniji obstaja kraj po imenu Dolina. V njem pred drugo svetovno vojno živijo Slovenci, Nemci, vsak ima svoje delo, Slovenci so povečini delavci, pa tudi župan, Nemci lastniki gozdov, lesnih obratov, pa tudi graščak. Med seboj se razumejo, ali pa ne, kakor vsepovsod drugje po svetu. Potem pride vojna. In potem je razumevanja vse manj, svet se obrne na glavo enkrat, po vojni še enkrat. V tem povojnem svetu živita od prednikov zaznamovana, a nič hudega in še manj zgodovinskih dejstev sluteča Peter in Mojca. A do njunega življenja nas pisatelj, ki je njuno ljubezensko zgodbo slišal od prijatelja in se jo odločil po svoje zapisati za bodoče rodove, vodi počasi. Spoznamo Petrove in Mojčine starše, številne druge literarne like, ki ju spremljajo skozi življenje ter dejstva, ki so gradila takratno in sedanjo družbo, odnose med ljudmi, zgodovinske okoliščine in vse, kar je privedlo do vojne, njenega konca in povojnih okoliščin. Usoda je čestokrat muhasta in tudi tokrat ni drugače. Peter in Mojca sta, čeprav nezavedno, a toliko bolj je to jasno za nas bralce, most med eno in drugo stranjo, ki vsaka o sebi misli, da je imela edina in edino prav. A vendarle, zgodovino in posameznikova življenja moramo gledati le v sosledju dejstev, dejanj in odločitev, ki nikoli niso tako enostranska, kot bi morda nekateri hoteli. Kot je zapisal pisec spremne besede, Aljoša Harlamov, je Druga preteklost roman sprave. Ko bi le dosegel čim več bralcev!

Nikoli ne živimo samo svojih življenj, vedno nadaljujemo življenja svojih staršev, nadaljujemo zgodbo iz preteklosti. Življenje ne obstaja zato, da bi popravljalo napake predhodnih življenj. Kaznuje jih, popravlja pa ne. Pod preprogo pometena preteklost vedno zgolj zamegli prihodnost. Res, da življenje teče naprej in samo naprej, vendar nikoli ni popolnoma neobremenjeno z minulimi življenji. Nobeno življenje ni tabula rasa. Nobeno življenje ni čisto in nedolžno. Slika,ki jo imajo drugi o nas, je vedno tudi podoba naših staršev, njihovih vrlin in napak. Dediščina preteklosti je naša prihodnost.
(str. 307)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Druga preteklost.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 38
Komentarji: 0
Število ocen: 9
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 8

Morda vam bo všeč tudi