Žanrlirski roman, poetična proza
Narodnostpalestinska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2013
Založba
Prevod Breda Biščak
Ključne besede Družina, Osamljenost, Žalovanje, Dogovorjena poroka, Dekleta, Sestre, Spomin
Število strani

83

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Opazovalka življenja

Glavna protagonistka kratkega romana je deklica, ki kot najmlajši otrok v številčni palestinski družini živi in odrašča na Zahodnem bregu. Deklica v skladu z naslovi posameznih poglavij (barve, tišina, gibanje, jezik) zaznava in opazuje življenje z vsemi čuti, navidez naivno in nedolžno, in pri tem spoznava ljubezen, smrt, predvsem pa samoto oziroma osamljenost. V njen svet vstopamo preko njenih spominov, prikazan je v posameznih fragmentih, ki si jih moramo med branjem sami sestaviti v zgodbo. V slikovito igro barv, zvokov, okusov vdirajo gola, trda, tudi kruta dejstva oziroma ‘svet od zunaj’, in pred nami postopoma vznikne zgodba dekličine družine in preko nje podoba palestinske družbe. Branje zaradi strukture in poetičnega jezika zahteva skrajno pozornost in koncentracijo, saj se nam lahko nit sicer kaj hitro izmuzne. Nekoliko bolj jasen in nedvoumen je samo konec, v katerem nenadoma trčimo ob zid (to je tudi naslov zadnjega poglavja). Dotik je prvenec večkrat nagrajene palestinske pisateljice, esejistke in dramatičarke Adaniyah Shibli. Avtorica, ki piše v arabščini, si je za prozni deli Dotik (2002) in Ljubezen je za vse enako daleč (2004) prislužila naslov najboljšega mladega palestinskega avtorja. Leta 2023 je za roman z angleškim naslovom Minor Detail prejela nagrado LiBeraturpreis.

Glej tudi:

Deklica je stopila za učiteljičino mizo, izvlekla stol in se usedla. Pogledala je učence in bili so videti drugačni, kot kadar je sama sedela med njimi, čeprav zaradi zmede ob tem, kar se je dogajalo, le niso bili videti tako zelo drugačni. Obrnila je stol in se zagledala v prazno zeleno tablo. Ženska na sliki je imela obleko v barvi kaktusa. Deklica je poskusila razumeti pomen besed Sabra in Šatila. Morda pa sta tvorili samo eno besedo. Jasno ji je bilo le, da se besede Palestina ne sme uporabljati, kaj pomeni, pa ne. Zelena tabla je po barvi spominjala na kaktus. (str. 69)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dotik.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 39
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi