Da se ne izgubiš tu okrog

Žanrdružbeni roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Aleš Berger
Ključne besede Spomini, Otroštvo, Preiskave
Število strani

135

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Potovanje po zakritih stezah spominov iz otroštva

Novi kratki roman priznanega francoskega avtorja, ki je za svoje ustvarjanje leta 2014 – tik pred izidom romana Da se ne izgubiš tu okrog – prejel Nobelovo nagrado za književnost, sledi za Mondianov slog značilnemu opisovanju trenutkov v življenju slehernika, njegovih spominov, ki jih razčleni z mikroskopsko natančnostjo. Zgodba romana se prične v trenutku, ko samotarski pisec Jean Daragane nekega dne dobi telefonski klic. Čeprav ga sprva ne želi prevzeti – le kdo bi ga želel poklicati? – se na koncu le javi. Izve, da se je našel njegov izgubljeni zvežčič z naslovi, zaradi nekega zapisa v njem pa ga skrivnostni klicatelj Gilles in njegova prijateljica Chantal želita pridobiti, da bi jima pomagal pri preiskavi umora, ki se je zgodil pred davnimi leti. Pri pregledovanju arhivov, dosjejev o umoru, pa se je pojavilo tudi ime osebe, ki je bila Daraganu blizu kot otroku. To ime ga potegne v vrtinec spominov in travm iz otroštva, ki so davno potlačene ždele v njem zadnja desetletja …

“Zakaj neki je stopil v zasebni svet Gillesa Ottolinija in Chantal Grippay? Svoje čase so se nova srečanja dostikrat dogodila precej surovo in neposredno – dva človeka se obtrkneta na ulici kot tisti električni avtomobilčki iz njegovega otroštva. Tu pa je vse potekalo mirno, izgubljen zvežčič z naslovi, telefonski klic, srečanje v kavarni … Da, vse je bilo lahno kot sanje. In tudi strani “dosjeja” so ga navdale z nenavadnim občutkom: zaradi nekaterih imen, predvsem Annie Astrand, in vseh besed, stisnjenih skupaj brez dvojnega razmika, se je nenadoma znašel sredi nekaterih nadrobnosti iz svojega življenja, ki jih je odsevalo popačeno zrcalo, nepovezanih podrobnostih, ki vas obletajo v vročičnih nočeh.” (str.53).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Da se ne izgubiš tu okrog.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 14

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja